Hoe jij jouw aquariumplanten gezond en prachtig laat groeien, in 21 dagen

Vorige Artikel 2 van 61 Volgende

Hoe jij jouw aquariumplanten gezond en prachtig laat groeien

Het enthousiasme is ontwaakt en je hebt aquariumplanten gekocht om je aquarium mooi in te richten? Maar hoe laat je jouw aquariumplanten groeien tot een gezond en prachtig geheel?
 

Aquariumplanten laten groeien

Veel aquariumplanten die je in de winkels koopt zijn bovenwater (emers)gekweekt, met uitzondering van echte waterplanten. Hierdoor ziet je aquarium er in eerste instantie mooi uit, deze aquariumplanten moeten zich aanpassen aan het leven onderwater (submers). Om te kunnen functioneren onderwater gaan ze nieuw blad aanmaken.

Het gevolg hiervan; de bladeren gaan verslijmen en worden afgestoten. Ze maken plaats voor nieuwe bladeren. Pak je dit niet goed aan dan gaan je aquariumplanten dood of in een iets minder ernstige vorm, je planten worden bruin en kwijnen weg.

Een ander niet onbelangrijk detail is dat bovenwater bladeren er betreft vorm en kleur anders uitzien dan onderwater. Dus kies jij je aquariumplanten uit aan de hand van de vorm en/of kleur in de winkel dan is de kans groot dat dit in het aquarium er heel anders uitziet.
.......................................................................................................................................................................................................
Geef algen geen kans en hou de groeidriehoek in balans!

Heb je last van ALG?
Via onze GRATIS inspirerende nieuwsbrief kun je het volgende E-book downloaden:Het geheime recept tegen ALG, je geloofd het gewoon niet.

Meld je hier aan: klik hier 

.......................................................................................................................................................................................

Tip: Wanneer je een aquariumplant koopt in een potje of bosje, welke bovenwater gekweekt is, doe je het volgende: Haal alle blaadjes eraf, behalve aan de top, die laat je zitten. De verwijderde blaadjes verslijmen toch en kunnen zo niet het water gaan belasten. Nu dwing je de aquariumplant om nieuwe blaadjes aan te maken die wel onderwater kunnen functioneren.

Zorg dat de helft van je aquariumplanten uit echte onderwater planten en snelgroeiers bestaat. Deze laatste vormen zich sneller en bij een optimale groei produceren ze goed zuurstof. De afvalstoffen die ontstaan door de verslijming van de bladeren worden door de zuurstof, in combinatie met de bacteriën, vastgelegd. Hierdoor kunnen algen er niet bij.  

 

Wil jij aquariumplanten kopen, kijk dan eens in onze webshop. Naast goede adviezen aantrekkelijke aanbiedingen.

Diverse soorten vanaf € 2,19 

Aquariumplanten groeien met licht, CO.2 en voeding

 

Om aquariumplanten te laten groeien heb je het volgende nodig:

  1. Licht
  2. CO2
  3. Aquariumbemesting
  4. Bodem
  5. Zuurstof
  6. Water

1. Beter groeiende aquariumplanten met het juiste licht
 

Licht met de juiste kleuren van het spectrum, maar met een te lage licht opbrengst zorgt ervoor dat planten niet groeien. Andersom is er al een verbetering, dus wel de goede sterkte, maar niet de juiste kleuren. Ideaal is natuurlijk de juiste kleuren en de goede lichtsterkte.

Een belichtingsduur van 8 uur is voor de aquariumplanten in het aquarium voldoende om het assimilatie proces uit te voeren. Dit proces is van levensbelang. De plant maakt onder invloed van licht energie aan in combinatie met CO2 en voeding.

Wil je graag je aquarium langer belichten dan is een dimmer ideaal. Planten hebben de donkere periode echt nodig, dus geef ze minimaal 8 uur duisternis.

Bij een te sterke belichting raken de voedingstoffen snel uitgeput. Zeker als je planten geen of onvoldoende aquariumbemesting krijgen. Vergelijk het met een auto. Ga je harder rijden dan is de benzinetank sneller leeg. Licht kun je dus zien als het gaspedaal boven je aquarium.


Licht sterkte wordt uitgedrukt in lumen. Deze technische gegevens zijn vaak terug te vinden. Voor Tl geldt circa 10.000 tot 15.000  lumen de M2 voor Led 5.000 tot 7.500 M2. Door je planten goed te observeren, kun je zien of het licht sterk genoeg is of juist te kort komt. 

Als de afstand tussen de bladeren groter is dan zou moeten dan kom je lichtsterkte tekort. Dit kun je niet oplossen door langer te belichten, maar wel met een extra buis of led armatuur. Kun je de dimsterkte instellen, koop dan een iets zwaarder systeem. Loopt de lichtstraling terug na verloop van tijd dan heb je toch iets meer vermogen nodig.

Aquariumplanten zijn romantisch ingesteld. Dat wil zeggen, ze houden van een kleur temperatuur tussen de 3.500 en 7.000 Kelvin. Dit is de warmte van het licht. Geel is 3.500, dit  ervaren we als warm. 7.000 is blauw en dit ervaren we als koel. Kleuren lager of hoger dan deze waardes hebben een lager of zelfs helemaal geen rendementswaarden voor je aquariumplanten. Optimaal is 6.200 Kelvin

Het juiste licht wordt met behulp van de bladgroenkorrels, via een ingewikkeld proces, omgezet in suikers. Deze suikers zijn weer nodig om organische verbindingen te kunnen maken.

Als dit proces wordt verstoord en die verstoring houd lang aan, dan loost de plant zijn suikers. Dit wordt ook wel het halffabricaat genoemd. Deze suikers zijn een trigger voor ALG.


 

2. CO2 is onmisbaar om je aquariumplanten te laten groeien


CO2 is onmisbaar voor een plantenaquarium, het is een belangrijk Macro-element. CO2 is van invloed op de pH. De pH staat voor de zuurgraad van het water. Als deze waarde zich bevindt tussen de 6.8 en de 7.4 dan zijn alle voedingstoffen goed opneembaar voor de planten. 


De hoeveelheid vrije CO2 wordt beïnvloedt door de KH. Dit is de Alkaliteit (Kalk) van het aquariumwater. Beide waarden kun je goed testen met een testerset van JBL of Tetra. 
Opgemerkt dient te worden dat een KH-waarde tussen de 3 en de 6 een goed resultaat biedt voor een optimale pH en er voldoende CO2 is voor de groei van de aquariumplanten. Echter, als planten de CO2 verbruiken dan stijgt de pH en verdwijnt het zuurmakende effect. Door CO2 toe te voegen kun je dit beïnvloeden. 

Wist je dat CO2 toevoegen 4x meer rendement geeft in de groei van je aquariumplanten dan wanneer je geen CO2 toevoegt.

Lees ook onze blog: wat bijna niemand weet over CO2

 

Direct onze voordelige CO2 set bestellen van 149 euro.

3. Aquariumbemesting voor goed groeiende planten

Aquariumplanten zijn het hart van het aquarium, groeien ze goed dan produceren ze zuurstof en nemen afvalstoffen op. Aquariumbemesting speelt hier een essentiële rol.

Aquariumbemesting kun je opsplitsen in twee groepen.
1. Macro-elementen
2. Micro-elementen, ook wel spore elementen genoemd

Beiden zijn belangrijk voor een goede, gezonde ontwikkeling van de aquariumplanten. 
In de praktijk worden vaak alleen Micro-elementen toegevoegd. Eigenlijk doe je dan het volgende:

Je neemt een bord en strooit daar hagelslag op, zonder er een snee brood onder te leggen.
Die snee brood is voor aquariumplanten de Marco voeding.

Macrovoedingsstoffen worden gebruikt voor de structurele componenten, zoals onder andere cellen, proteïnen en vetten. Microvoedingsstoffen worden vooral benut voor de cellulaire functies en voor het activeren van vitale enzymen. 

Voor een diepere uitleg hebben we de blog geschreven “Voedingsstoffen voor je aquariumplanten” Linkt naar: Macrovoedingsstoffen en microvoedingsstoffen

 

Wil je vandaag nog de voeding te korten in je aquarium verhelpen en wil je een bemesting die je makkelijk kunt doseren. Bestel dan onze Groeipower....

Groeipower Universele Aquariumbemester bevat alle  voeding elementen zijn uitgebalanceerd samengesteld.
 Voordelig,  eenvoudig en makkelijk te doseren. 

 

 

 

4. Opbouw van de bodem voor gezonde aquariumplanten

De bodem van je aquarium kan gezien worden als een groot filter. Het functioneert tevens als een groot voedingsdepot voor je planten. Afval, welke op en in de bodem beland, wordt doormiddel van mineralisatie en nitrificatie (afbraak en omzetting van afvalstoffen) omgezet. Dit dient weer als voedsel voor de aquariumplanten, in de vorm van humus. De bodem kan uit diverse bodem decoratiematerialen worden opgebouwd. Belangrijk is dat de bodem diffuus is.
 

  • Grind 1 a 2 mm
  • Filterrand van ca 1 mm
  • Aquasoil
  • Akadama

Alle vier goede bodems, maar met hun eigen eigenschappen. Bereidt je dit bij de start niet goed voor dan loop je het risico op de nodige problemen, waardoor ALG ontstaat.

 

5. Je aquarium kan niet zonder zuurstof

Planten, vissen en bacteriën kunnen niet zonder zuurstof. Samen met koolstofdioxide vormt het de kringloop van het leven. Overdag zijn planten de grootste zuurstof leveranciers. Werk daarom bij de start van je aquarium met echte onderwaterplanten, snelle groeiers. En kies, zeker in het begin, voor makkelijke planten.

Tip: Voeg 25 ml waterstofperoxide 3% oplossing per 100 liter aquariumwater. Doe dit in een emmer of gieter en vul deze met aquariumwater. Laat het daarna, net voordat het licht uitgaat, rustig terug lopen in het aquarium.
Je verrijkt zo het water met zuurstof, waar het hele milieu van profiteert.
Vind je dit te omslachtig denk dan eens na over een systeem welke zuurstof toevoegt, iedere 30 seconden. Docter Chihiros. Je aquariumplanten krijgen daar echt een boost van.

 

6. Wat zijn aquariumplanten zonder water?

We hebben in Nederland een prachtig drinkwater stelsel. Echter, houd dit niet in dat er uit de kraan perfect leidingwater loopt. Sterker nog, de waterwaarden van het leidingwater loopt in heel Nederland sterk uiteen.
Zo heeft Zeist zacht water en 15 km verderop in Houten komt er keihard water uit de kraan.
In Purmerend is het leidingwater niet geschikt voor een plantenaquarium.

Belangrijk voor jou dus om te controleren of het leidingwater uit je kraan geschikt water bevat.
De waarden die voor een plantenbak belangrijk zijn is de KH. De KH staat voor de hoeveelheid opgeloste kalk in het water. Daarom wordt het ook wel de tijdelijke hardheid genoemd.
Deze tijdelijke hardheid is eenvoudig te testen met een vloeistoftester van bijvoorbeeld het merk JBL of Tetra. Goede waarden voor een plantenaquarium zitten tussen de 3 en de 6. Waarbij 5 optimaal is.

Kalk bind namelijk CO2. Als de kalk niet meer kan absorberen dan komt er vrije CO2 in je aquarium. Vrije CO2 heeft een zuur makend effect. Bij een pH van 6.8 en een KH van 5 is er circa 20 mg vrije CO2 aanwezig voor de planten. Voor hun groei is dit ideaal!

De KH waarde van het water kun je op 4 verschillende manieren verlagen:

1. Regenwater. Zeker als je in een gebied woont met weinig industrie en waar je het kunt opvangen vanaf een schoon dak. Regenwater is ideaal water voor het aquarium. Let op dat er geen zinken dakgoten aanwezig zijn; dit geeft namelijk weer te veel aan zink ionen mee. Deze zijn in een te grote aantal schadelijk, dus die willen we niet.
Aanlengen met kraanwater tot je op de ideale uitgangswaarde komt van 5 KH.


2. Osmose water. Opvangen in bijvoorbeeld een ton en bij de eerstvolgende waterverversing bestaat deze verversing volledig uit osmosewater. Daarna, afhankelijk van wat er uit de kraan komt, mixen totdat je op de gewenste waterwaardes uitkomt.
Osmose water wordt verkregen uit kraanwater. Hoe dit proces gaat in het kort; Onder hoge druk wordt het water door een membraan geperst. De ionen die het water hard maken kunnen er niet doorheen en worden met het afvalwater afgevoerd. Zo ontstaat er heel zuiver water.

Voorbeeld:
Is je KH 8 en heeft je bak een inhoud van 240 liter?
Dan ververs je voor een keer 33% water. Dan is de som 8+8+0/3= 5.3 KH (je neemt 3 maal een derde van het water en telt hiervan de KH waarden bij elkaar op. Omdat de osmose een KH heeft van o, staat het derde gedeelte op 0. De 2 andere gedeeltes hebben een waarde van 8 en deze tel je dan bij elkaar op. Deel ze vervolgens door 3 en je hebt bijna de waarde van 5.)
Bij een volgende verversing heb je bij 25% waterverversing, 60 liter nodig. Daarvan moet je dan 24 liter osmose pakken met 36 liter kraanwater om op een KH van 5 uit te komen.

3. Werken met een harsfilter. Deze haalt de kalkzouten eruit waardoor het uitgangswater zachter wordt. Je hebt schoon water, geen waterverlies zoals bij Osmose.
Heeft je leidingwater gewoon een te hoge microsiemens? Dan is deze methode ongeschikt en zijn de  nummers 1 en 2 methodes die goed werken voor jou.  

4. Vroeger, toen we nog geen CO2 toevoegde, maakten we het water zachter door een beetje turfgranula in het filter te doen. Zo konden we het water aanzuren.
Nadeel is de gele verkleuring van het water, maar het is een methode die werkt als je geen CO2 toe wilt voegen. Je water mag niet te hard zijn, hooguit een KH van 6 of lager anders heeft het nauwelijks effect.

Opmerking: Werk je met een pH computer let dan op andere zure stoffen als Turf, Cattapa bladeren en kienhout; deze hebben invloed op de meting. Het kan dus zijn dat je hierdoor te weinig CO2 toevoegt, terwijl de PH op 6.8 staat.

TIP werken zonder CO2? Pas een lichtstop toe in de middag van 4 uur waarbij de bak niet helemaal donker is, zodat de assimilatie niet helemaal stopt.
Bijvoorbeeld van 9 tot 13 het licht aan en van 13 tot 17 uit, maar wel een klein beetje licht van buitenaf in de bak.

 

Een prachtig aquariumplanten bestand komt niet vanzelf!

Voor het goed toedienen van voedingstoffen als macro's en micro's is het belangrijk om de bemesting af te stemmen op het watervolume, verlichting en vissenbestand. Met een goed evenwicht tussen de macro- en micro-elementen creëer je de voorwaarden die aquariumplanten nodig hebben om te groeien. Zijn voedingstoffen niet of onvoldoende aanwezig of niet opneembaar dan stagneert de groei van de planten, met als gevolg dat gebreken aan planten ontstaan. 
Vervolgens hapert het assimilatieproces. Planten gaan over tot het lozen van suikers (glucose), wat weer een hoge organische belasting geeft en altijd algen tot gevolg heeft. 

Geef algen geen kans en hou de groeidriehoek in balans!

Heb je last van ALG?
Via onze GRATIS inspirerende nieuwsbrief kun je het volgende E-book downloaden:

Het geheime recept tegen ALG, je geloofd het gewoon niet.

Meld je hier aan: klik hier 

Easylife fabrikant, van de Easylife producten, heeft een pagina die dieper op plantengroei ingaat. Een echte aanrader om eens rustig voor te gaan zitten. 
Alles over plantengroei

 

 

 

 

 

 

 

Heb je het helemaal gelezen laat ons dan weten wat jij aan deze informatie heb gehad.

 


 

 

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel