Navigatie

Hoe jij jouw aquariumplanten gezond en prachtig laat groeien, in 21 dagen

Vorige Artikel 4 van 34 Volgende

Hoe jij jouw aquariumplanten gezond en prachtig laat groeien
Enthousiasme ontwaakt en aquariumplanten gekocht om het aquarium mooi in te richten?

Aquariumplanten kopen bij DHA-Aquarium. zowel online als lokaal.

Wij helpen jouw graag opweg. Heldere uitleg zoals in deze blog.

Aquariumplanten laten groeien

Heel veel aquariumplanten die je in de winkels koopt zijn bovenwater (emers)gekweekt, met uitzondering van o.a. echte waterplanten. Hierdoor ziet jouw aquarium er in eerste instantie fraai uit, deze aquariumplanten moeten zich aanpassen aan het leven  onderwater (submers) om te kunnen functioneren onderwater gaan zij nieuw blad aanmaken.

Het gevolg hiervan; de bladeren gaan verslijmen en worden afgestoten. Zij maken dus plaats voor nieuwe bladeren. Pak je dit niet goed aan dan gaan jou aquarium planten dood of in een iets minder ernstige vorm, je planten worden bruin en lopen te kwijnen.

Een ander niet onbelangrijk detail is dat bovenwater bladeren er betreft vorm en kleur anders uitzien dan onderwater. Dus als jij kiest aan de hand van de vorm en of kleur in de winkel dan is de kans groot dat dit in het aquarium een andere kleur en vorm gaat krijgen.


Tip: Euhm je koopt een aquariumplant in een potje of bosje welke bovenwater gekweekt is.
Je haalt alle blaadjes er vanaf, behalve aan te top die laat je zitten. Die verwijderde blaadjes verslijmen toch en kunnen zo niet het water gaan belasten. Nu dwing je de aquariumplant om nieuwe blaadjes aan te maken die wel onderwater kunnen functioneren.

Zorg dat de helft van jouw planten in het aquarium uit echte onderwater planten en snelgroeiers bestaat. Deze laatste vormen zich sneller om en bij een optimale groei produceren zij goed zuurstof. De afvalstoffen die dan ontstaan door de verslijming van de bladeren worden door de zuurstof in combinatie met de bacteriën vast gelegd. Hierdoor kunnen algen er niet bij.  

 

 

Licht, CO.2 en Voeding

Licht 

Om aquariumplanten te laten groeien is nodig:

  1. licht
  2. CO2
  3.  Aquariumbemesting
  4. Bodem
  5. Zuurstof
  6. Water


1. Licht met de juiste kleuren van het spectrum maar met een te lage licht opbrengst zorgt dat planten niet groeien. Andersom is er al een verbetering dus wel de goede sterkte maar niet de juiste kleuren.
Ideaal is als zowel de kleuren goed zijn en de licht sterkte.

Een belichtingsduur van 8 uur is voor de aquariumplanten in het aquarium voldoende om het assimilatie proces uit te voeren. Dit proces is van levensbelang. De plant maakt onder invloed van licht energie aan in combinatie met CO2 en voeding.

Wil jij graag jouw aquarium langer belichten dan is een dimmer ideaal. Planten hebben de donker periode echt nodig dus geef ze minimaal 8 uur duisternis.

Bij een te sterke belichting en geen of onvoldoende aquariumbemesting raken de voedingstoffen uitgeput. Zoals bij een auto de benzine tank leeg raakt, ga je harder rijden dan is deze ook eerder leeg. Dus licht kun je zien als het gaspedaal boven het aquarium.


Licht sterkte wordt veelal in lumen uitgedrukt. Deze technische gegevens zijn veelal terug te vinden. Voor Tl geld ca 10.000 lumen de M2 voor Led 5.000 M2. Door je planten goed te observeren, kun je zien of jouw licht sterk genoeg is of juist te kort komt. 

Als de afstand van het ene blad groter is dan zou moeten dan kom je te kort in de sterkte. Dit kun je niet oplossen door langer te belichten, mar wel met een extra buis of led armatuur. Kun je de dimsterkte instellen koop dan een iets zwaarder systeem. Loopt de lichtstraling terug in de loop van de tijd dan heb je toch iets meer vermogen.

Aquariumplanten zijn romantisch ingesteld. Dat wil zeggen ze houden van een kleur temperatuur tussen de 3.500 en 7.000 Kelvin. Dit is de warmte van het licht. Geel is 3.500 ervaren wij als warm 7.000 is blauw en ervaren wij als koel. Kleuren lager of hoger hebben een lager of zelfs helemaal geen rendementswaarden voor de plant.

Het juiste licht wordt namelijk doormiddel van de bladgroenkorrels via een ingewikkeld proces omgezet in suikers. Deze suikers zijn weer nodig om organische verbindingen te kunnen maken.

Als dit proces wordt verstoord en die verstoring houd lang aan, dan loost de plant zijn suikers. Dit wordt ook wel het halffabricaat genoemd. Deze suikers zijn een trigger voor ALG.

 

2. Co2 
Co.2 is onmisbaar voor een plantenaquarium het is een heel belangrijk Macro element. CO.2 is van invloed op de Ph. De Ph staat voor zuurgraad van het water en als deze zich beweegt tussen de 6.8 en de 7.4. Dan zijn alle voedingstoffen goed opneembaar voor de planten. 
De hoeveelheid vrije Co.2 wordt weer beïnvloedt door de Kh. Dit is de Alkaliteit (Kalk) van het aquariumwater. Beide waarden kun je goed testen met een testerset van JBL of Tetra. 
Opgemerkt dient te worden dat een Kh-waarde tussen de 3 en de 6 een goed resultaat biedt voor een optimale Ph en er voldoende CO.2 is voor de groei van de aquariumplanten. Echter als planten de Co.2 verbruiken, dan stijgt de Ph en verdwijnt het zuurmakende effect. Door Co.2 toe te voegen kun je dit beïnvloeden. 

Lees ook onze blog: wat bijna niemand weet over CO2
 

3. Aquariumbemesting

Aquariumplanten zijn het hart van het aquarium, groeien zij goed dan produceren zij zuurstof en nemen afvalstoffen op. Aquariumbemesting speelt hier een essentiële rol.

Aquariumbemesting kan je opsplitsen in twee groepen.
1. Macro elementen
2. Micro elementen ook wel spore elementen genoemd.

Beiden zijn belangrijk voor een goede gezonde ontwikkeling van de aquariumplanten. 
In de praktijk wordt vaak alleen de Micro elementen toegevoegd. Dit vergelijk ik met het volgende:

Ik neem de hagelslag en strooi deze op het bord, vergeet de snee brood er onder te leggen.
Die snee brood is voor aquariumplanten de Marco voeding.

Macrovoedingstoffen worden gebruikt voor de structurele componenten, zoals onder andere cellen, proteïnen en vetten. 
Microvoedingsstoffen worden vooral benut voor de cellulaire functies en voor het activeren van vitale enzymen. 

Voor een diepere uitleg hebben wij de volgende blog geschreven.

Macrovoedingsstoffen en microvoedingsstoffen

Wil jij vandaag nog de voedings te korten in jouw aquarium verhelpen en wil jij een bemesting die je makkelijk kunt doseren. Bestel dan onze Groeipower....

Onze Groeipower Universele Aquariumbemester bevat alle  voeding elementen en zijn uitgebalanceerd samengesteld.
 Voordelig,  eenvoudig en makkelijk te doseren. 

 

4. Opbouw van de bodem

De bodem kan gezien worden als een groot filter dat tevens functioneert als een groot voedingsdepot voor planten. Afval welke op en in de bodem beland wordt doormiddel van mineralisatie en nitrificatie (afbraak en omzetting van afvalstoffen) omgezet en dient weer als voedsel in de vorm van humus voor de aquariumplanten. De bodem kan uit diverse bodem decoratiematerialen worden opgebouwd. Belangrijk is dat de bodem diffus is.
Grind 1 a 2 mm
Filterand van ca 1 mm
Aquasoil
Akadama

Alle vier goede bodems maar met hun eigen eigenschappen. Bereid je dit bij de start niet goed voor dan loop je het risico op de nodige problemen waardoor ALG ontstaat.

5. Zuurstof

Planten, vissen en bacteriën kunnen niet zonder zuurstof. Samen met koolstofdioxide vormt het de kringloop van het leven. Overdag zijn planten de grootste zuurstof leveranciers. Werk daarom bij de start met echte onderwaterplanten, snel groeiers en kies (in het begin) voor makkelijke planten.

Tip: Voeg 25 ml waterstofperoxide 3% oplossing per 100 liter aquariumwater. Doe dit in een emmer of gieter en vul deze met aquariumwater. Laat het daarna net voordat het licht uitgaat rustig terug lopen in het aquarium.
Je verrijkt zo jouw water met zuurstof waar het hele milieu van profiteert.
Vind je dit te omslachtig denk dan eens na over het systeem welke zuurstof toevoegt, iedere 30 seconden. Docter Chihiros. Jouw aquariumplanten krijgen daar echt een boost van.

6. Water

Wij hebben in Nederland een prachtig drinkwater stelsel. Echter houd dit niet in dat er uit de kraan perfect leidingwater loopt. Sterker nog de waterwaarden van het leidingwater loopt in heel Nederland sterk uiteen.
Zo heeft Zeist zacht water en 15 km verderop in Houten komt er keihard water uit de kraan.
In Purmerend is het leiding water niet geschikt voor een plantenaquarium.

Belangrijk voor jou dus om te checken of het kraanwater uit jouw kraan de juiste water bevat.
De waarden die voor een plantenbak belangrijk zijn is de Kh. De Kh staat voor de hoeveelheid opgeloste kalk in het water. Daarom wordt het ook wel de tijdelijke hardheid genoemd.
Deze tijdelijke hardheid is eenvoudig te testen met een vloeistoftester van bijvoorbeeld het merk JBL of Tetra.
Goede waarden voor een plantenaquarium zitten tussen de 3 en de 6. Waarbij 5 optimaal is.

Kalk bind namelijk CO2 als de kalk niet meer kan absorberen dan komt er vrije CO2. Vrije CO2 heeft een zuur makend effect. Bij een Ph van 6.8 en een Kh van 5 is er ca 20 mg vrije CO2 aanwezig voor de planten. Voor hun groei is dit ideaal!

De KH kan je op 4 verschillende manieren verlagen.

1. Regenwater, zeker als je in een gebied woont met weinig industrie en waar je het kan het opvangen vanaf een schoon dak, is ideaal water voor het aquarium. Let op dat er geen zinken dakgoten aanwezig zijn; dit geeft immers weer te veel aan zink ionen mee. Deze zijn in een te grote aantal schadelijk dus die willen wij niet.
Aanlengen met kraanwater tot je op de ideale uitgangswaarde komt van 5 Kh.


2. Osmose water. Opvangen in bijvoorbeeld een ton en bij de eerstvolgende waterverversing bestaat deze verversing volledig uit osmosewater. Daarna afhankelijk van wat er uit de kraan komt, mixen totdat je op de gewenste waterwaardes uitkomt.
Osmose water wordt verkregen uit kraanwater. Hoe dit proces gaat in het kort. Onder hoge druk wordt het water door een membraam geperst. De ionen die het water hard maken, kunnen er niet doorheen en worden met het afvalwater afgevoerd. Zo ontstaat er heel zuiver water.

Voorbeeld:
Is jouw KH 8 en heeft je bak een inhoud van 240 liter?
Dan ververs je voor een keer 33% water. Dan is de som 8+8+0/3= 5.3 KH ( je neemt 3 maal een derde van het water en telt hiervan de KH waarden bij elkaar op. Omdat de osmose een KH heeft van o, staat het derde gedeelte op 0. De 2 andere gedeeltes hebben een waarde van 8 en deze tel je dan bij elkaar op. Deel ze vervolgens door 3 en je hebt bijna de waarde van 5.)
Bij een volgende verversing heb je bij 25% waterverversing, 60 liter nodig. Daarvan moet je dan 24 liter osmose pakken met 36 liter kraanwater om op een KH van 5 uit te komen.

3. Werken met een harsfilter. Deze haalt de kalkzouten er uit waardoor het uitgangswater zachter wordt. Je hebt schoon water, geen waterverlies zoals bij Osmose.
Heeft jouw leidingwater gewoon een te hoge microsiemens dan is deze methode ongeschikt en zijn de  nr. 1 en nr. 2 de methode die goed werkt voor jou.  

4. Vroeger toe wij nog geen CO2 toevoegde, maakten wij het water zachter door een beetje turfgranula in het filter te doen en zo konden wij het water aanzuren.
Nadeel is de gele verkleuring van het water, maar het is een methode die werkt als je geen CO2 toe wilt voegen. Je water mag niet te hard zijn hooguit een KH van 6 of lager anders heeft het nauwelijks effect.

Opmerking: Werk je met een PH computer let dan op andere zure stoffen als Turf, Cattapa bladeren en kienhout; deze hebben invloed op de meting. Het kan dus zijn dat je hierdoor te weinig CO2 toevoegt, terwijl de PH op 6.8 staat.

TIP werken zonder CO2? Pas een lichtstop toe in de middag van 4 uur waarbij de bak niet helemaal donker is, zodat de assimilatie niet helemaal stopt.

Bijvoorbeeld van 9 tot 13 het licht aan.
13 tot 17 uit maar wel een klein beetje licht van buitenaf in de bak.
 

Een prachtig planten bestand komt niet vanzelf!

Voor het goed toedienen van voedingstoffen als macro's en micro's is het belangrijk om de bemesting af te stemmen op het watervolume, verlichting en vissenbestand. Met een goed evenwicht tussen de macro- en micro elementen creëer je de voorwaarden die planten nodig hebben om te groeien. Zijn voedingstoffen niet of onvoldoende aanwezig of niet opneembaar dan stagneert de groei van de planten, met als gevolg dat gebreken aan planten ontstaan. 
Vervolgens hapert dat het assimilatieproces. Planten gaan dan over tot het lozen van suikers (glucose) wat weer een hoge organische belasting geeft en altijd algen tot gevolg heeft. 

Geef algen geen kans en hou de groeidriehoek in balans!

Heb jij last van ALG?
Via onze GRATIS nieuwsbrief kun je het volgende E-book downloaden:

Het geheime recept tegen ALG, je geloofd het gewoon niet.

Meld je hier aan: klik hier 

Easylife fabrikant van de Easylife producten heeft een pagina die dieper op de plantengroei in gaat. Een echte aanrader om daar een rustig voor te gaan zitten. 

Alles over plantengroei

 

 

 

Gastenboek

  • 10-02-2019 - Ik wil DHA van harte aanbevelen Johan verleent heel veel...  lees meer
  • 17-01-2019 - Wat een geweldige service bij DHA-aquarium. Je wordt goed op...  lees meer
  • 07-01-2019 - Ik heb de afgelopen periode veel getest met bemestingen van...  lees meer
Plaats een bericht

Aanbieding

Vallisneria asiatica € 3,50 € 2,00
© 2015 - 2019 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.