Wat bijna niemand weet over CO2 in het aquarium

Vorige Artikel 9 van 61 Volgende

Wat bijna niemand weet over CO2 in het aquarium

Met CO2 bemesting in het aquarium laat jij jouw aquariumplanten beter groeien. Wist je dat in het aquarium CO2  1 van de 3 basis behoeftes is om aquariumplanten goed te laten groeien. Met CO.2 injectie laat jij jouw aquariumplanten ten minste 4x beter groeien.

Ik vertel jouw graag aan de hand van de praktijk hoe je het, het beste kan toevoegen  en hoeveel CO2 je moet toevoegen.
 

Het is misschien wel het geheimste ingrediënt voor een succes met jou aquarium.

Wat Co2 te kort allemaal teweeg brengt in jouw aquarium.

 1. Vissen die snel ademhalen ( te kort aan zuurstof)

 2. Afvalstoffen die niet worden afgebroken

 3. Algen die spontaan de kop op lijken te steken

 4. Aquariumplanten die niet willen groeien

Ben je het zat dat je aquariumplanten slecht groeien en algen je bak overnemen? Je lost het op met CO2 bemesting. Met voldoende CO2 in het aquarium voorkom jij dus al deze problemen. Waarom: als jouw aquariumplanten goed groeien en je hebt voldoende snelgroeiers dan leveren zij de O2 (zuurstof)zo'n ongelofelijk  belangrijke element zuurstof. Maar zonder CO2 is dat niet mogelijk. 

CO2 is 1 van de 3 basis behoefte om aquariumplanten goed te laten ontwikkelen en te zorgen voor een weelderige groei. Naast CO2 is een goede aquariumverlichting belangrijk. Deze dient de aquariumplanten het goede groeilicht te geven. Geef je planten tussen de 8 uur en de 12 uur licht. Aquarium plantenvoeding is zo belangrijk, als jou aquariumplanten alle voeding in de juiste verhouding krijgen, groeien ze gezond en ontwikkelen zich prachtig.

Met Groeipower universele aquariumplanten voeding voor het aquarium maak jij het je zelf wel heel gemakkelijk. Gebruksvriendelijk product waarmee jij gemakkelijk een 100 euro per jaar bespaard op een gemiddeld aquarium.

WAAROM CO.2  BEMESTING, HOE TOE TE PASSEN

Planten assimileren in dit proces is CO.2 onmisbaar als voedingselement. CO.2 bemesting is niets meer dan het toevoegen van dit gas aan het aquariumwater. CO.2, Kh en Ph staan met elkaar in verbinding. De Kh tijdelijke hardheid ook wel carbonaathardheid genoemd, buffert alle zure pas als de Kh is uitgebufferd daalt de Ph. Hierdoor kunnen wij met CO.2 bemesting de Ph sturen. Bij een hoge Kh zouden wij veel CO.2 moeten toevoegen in dat geval is het verstandig om de Kh te verlagen. Liever niet met Kh- maar doormiddel van Osmose, regen, of gedestilleerd water. Zodat er een Kh komt tussen de 3 en de 6.Zo herken je een te kort aan CO2 bij je aquariumplanten
 

 • Slecht groeiende planten
 • Misvormde bladeren
 • Bladeren laten los
 • Lange stelen en kleine bladeren
 • De kleur verdwijnt of wordt matter
 • Bladeren vertonen gaten
 • Witte vlekken op de bladeren
 • Nieuwe stekken en bladeren sterven af

Indien er te weinig vrije CO.2 aanwezig is in het water loopt de Ph op en schakelen de planten over op het ontbinden van carbonaten. Een nadeel is dat de kalk neerslaat op de bladeren en als dit lang aanhoud er biogene ontkalking gaat ontstaan. Dit is funest voor de stabiliteit in het aquarium en is voor vissen levensgevaarlijk. Waterpest en hoornblad kunnen prima zonder CO.2 zij zijn meesters in het ontbinden. Het merendeel van het planten assortiment is dit niet en stagneert met groeien. Naarmate de groei van de plant toeneemt, stijgt het verbruik en is er meer CO.2 nodig. Bij een te kort aan CO.2 blijkt in de praktijk dat er dan snel groeistagnering ontstaat en algen toe slaan.

HET VERBRUIK VAN CO.2 IS AFHANKELIJK VAN:

De lichtsterkte en het aantal uren dat deze brand. Hier kan dus invloed op uitgeoefend worden door een buis meer of minder te laten branden.
Een uur langer of korter.
Een lichtpauze van 3 a 4 uur maar niet geheel donker zodat assimilatie wel doorgaat. 
Hoeveelheid planten.
Er zijn snelgroeiers en langzaam groeiende planten
Stroming/waterbeweging CO.2 lost moeilijk op in water. Bij beluchting, gebruik sproeipijp, instromer op het water laten kletteren verdwijnt CO.2 uit het water

Door middel van het meten van de Ph en Kh kan er in een grafiek afgelezen worden hoeveel mg CO.2 er opgelost zit in het aquariumwater. Nu zijn er meer stoffen van invloed op de zuurgraad bijvoorbeeld als er over turf gefilterd wordt. Het is een indicatie middel bij twijfel kan er gebruik gemaakt worden van een continu tester deze meet namelijk het opgeloste CO.2.

De beste manier van CO2 toevoegen aan je aquarium is met een Gasfles systeem.
Hiermee voeg je efficient CO2 toe en je kunt  dit goed doseren.
Wat heb je nodig:
CO2 gasfles
Reductieventiel
Magneetventiel
Bellenteller
CO2 slang
CO2 continutester
Terugslag ventiel ( kan het water uit het aquarium niet terug lopen naar de magneetklep)
Diffusor of reactor om de CO2 efficient op te lossen in het aquarium

Bij ons heb je al een compleet voordelig CO2 systeem vanaf 145 euro.
Op onze site zijn twee instructie filmpjes
1 hoe je het systeem installeert
2 hoe je het systeem afstelt
Wij vinden een goede dosering en het aflezen van de hoeveelheid CO2 in hetw ater zo belangrijk dat wij bij onze systemen gratis een CO2 continutester meeleveren.

Kijk ook eens bij onze blog:
Aquariumbemesting voor jouw aquariumplanten
 

EEN ANDERE MANIER VAN CO.2 BEMESTING: CARBO PLUS

full34981663.jpg

Je kunt dit systeem overwegen als je niet een sterke belichting boven het aquarium heeft en/of een echt vol beplant aquarium. Het water uit de kraan minimaal 6 Kh is.

Dit systeem werkt door middel van elektrolyse, water wordt opgesplitst in waterstof en zuurstof. Hierbij komt CO.2 vrij. De koolstof plaat waar het systeem mee werkt hangt in het aquarium en is niet fraai om te zien. Weg werken doormiddel van een hoge groep planten is een manier. Het systeem is hoger of lager in te stellen echt de Ph regelen zoals met een gassysteem kan niet. Daarom is het belangrijk regelmatig de Ph en Kh te testen.
De Kh wordt in de loop van het proces steeds lager zou er geen waterverversing plaats vinden dan ontstaat er biogene ontkalking( vrij zuurval) Dit is onwenselijk en brengt het leven in het aquarium in gevaar. De koolstofplaat daar ontstaat kalkaanslag op, deze kun je makkelik verwijderen door dit met een plamuurmesje er af te krabben en/of gebruik maken van schoonmaakazijn.

Het voordeel van dit systeem is dat je altijd CO.2 in huis kan hebben door een reserve koolstofplaat op voorraad te hebben en je zo niet hoeft te slepen met gasflessen.
Relatief goedkoper dan een volledige Ph gestuurd gasfles systeem en een koolstofplaat is verhoudingsgewijs voordeliger dan na vullingen van CO.2.

Te gebruiken voor aquaria van 200 tot 500 liter.
Niet gebruiken als je zacht water heb, het systeem verlaagt namelijk de Kh de tijdelijke waterhardheid. Als de Kh te laag wordt of er wordt niet regelmatig water ververst dan kan er een mistlaag ontstaan.

 

GOED ALTERNATIEF BIO CO2.
VOOR DEGENE MET EEN KLEINER BUDGET.DE WERKING VAN BIO CO.2

Bakkersgist van Docter oetker en een pak suiker zijn de ingrediënten welke nodig zijn. Met een sparood fles 1½ liter, een luchtslang en een luchtsteentje is een simpel systeem zo opgezet.

Maar eerst hoe het werkt. Gistbacteriën eten als het ware het suikerwater op door deze reactie ontstaat koolstofdioxide ook wel CO.2 genoemd. Een flesje BIO CO.2 is ook te koop in de plaatselijke aquariumwinkel, ervaring is dat de werking wellis waar langer is, maar de opbrengst ligt lager. De gist suiker methode heeft een werking van ongeveer 14 dagen. het proces is afhankelijk van de temp. minimaal 20 graden anders komt het proces niet op gang. Bij zomers weer en oplopende temperaturen is de werkingstijd iets korter.

Een restproduct welke de gistbacteriën maken is een soort alcohol naarmate het percentage stijgt wordt dit dodelijk voor de gistbacteriën en stopt de productie. Biergist en wijngistbacteriën kunnen een hogere % aan maar zijn ook duurder.

CO2 systeem.jpg

Voorbeeld opstelling Bio-CO2

BIO CO2 RECEPT

VEEL CO2 – KORTE LOOPTIJD

Dit recept is gebaseerd op een fles van 1½ liter.

1.Voeg een 200 gram suiker toe

2.Voeg 1,5 gram gist toe

3.Een klein scheutje pokon ( kan ook weg gelaten worden)

4.Vul de fles tot 80 à 90% met water van ongeveer 20 graden

5.met een halfuur begint het proces te werken.

De looptijd is te beïnvloeden door meer of minder gist toe te voegen. Bij meer gist wordt de looptijd korter bij minder gist wordt de looptijd langer.

Als je de suiker in een beetje water oplost en hier een zakje geleisuiker aan toevoegt en dit aan de kook brengt waarna het weer mag afkoelen. ontstaat er een zoetstof welke langzamer wordt afgegeven waardoor de looptijd langer wordt dan als er enkel met suiker wordt gewerkt. Nadeel het is, dat het even wat meer werk. In die tijd is de fles met suiker omgespoeld en van nieuwe inhoud voorzien. Maar ideaal als je er minder na wilt omkijken.

Meet je Kh bij een Kh van 3 heb je minder gist nodig dan bij een Kh van 5. Dit vanwege de bufferende werking van de Kh (zie artikel waterchemie) is jou aquariumwater hoger dan Kh 5 verlaag dan eerst de Kh waarden door het leiding water aan te lengen met Osmose, regen of gedestilleerd water.

Hoe bouw je nu een BIO CO.2 systeem voor het aquarium

Zoals gezegd een fles van 1½ liter in de dop boor je een gaatje van 4,5 mm. neem een stuk luchtslang en knip deze schuin af aan één uiteinde. Deze duw je door het gaatje in de dop. Met een klein tangetje trek je het slangetje er zo door heen. Het sluit zichzelf luchtdicht af. Aan het eind kan een luchtsteen gedaan worden waardoor het gas in het aquarium loopt en daar in het water oplost. Maar Bio.CO.2 mag niet in het aquariumwater komen. Valt de fles om of gist het te hard dan komt er naast gast ook gisting mee, hierdoor komen de vissen in ademnood. Gebeurd dit dan onmiddellijk 50% waterverversen. Dit risico is te vermijden door het gebruik van een tweede fles een zogenaamde wasfles. De luchtslang gaat nu naar de tweede fles en dit mag een 500ml fles zijn, in de dop boor je nu 2 gaatjes van 4.5 mm. de luchtslang welke van de gistfles af komt trek je door de dop en komt op de bodem van de wasfles. De tweede slang komt 2 cm door de dop de wasfles wordt enkel met schoon water gevuld. Het gas loopt nu eerst door het water heen en wordt zo gewassen, vandaar de naam wasfles.

De luchtsteen komt nu aan het uiteinde van de tweede luchtslang en mag in het aquarium worden gehangen.

Check in het begin regelmatig even je Ph door deze te testen. Je kunt ook een CO.2 continutester in je aquarium hangen waar aan je kunt aflezen of er voldoende CO.2 is opgelost in het water.

 

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel