Help, ik heb een aquarium

Vorige Artikel 10 van 64 Volgende

Help, ik heb een aquarium

Het is al weer even geleden dat ik iets verteld heb over mijn avonturen met mijn aquarium. Nog steeds staat mijn droom overeind. Daarom heb ik mijn wensen bekend gemaakt bij onze voorzitter en hebben wij samen een plan van aanpak opgestart. Eerst moet het aquarium biologisch draaien zoals dat in vakjargon heet! Door de vele factoren die hierop van invloed zijn, is het lastig om wijzigingen in bijvoorbeeld het vissen- of plantenbestand aan te brengen. Als het aquarium echter begint te "draaien" ontstaan ook de mogelijkheden, wat het weer leuk maakt.

Ook qua lichthoeveelheid ben rustig aan begonnen door 2 xT5 van JBL van 54watt gedurende 10 uur te hebben branden en dat is nu opgevoerd naar 12 uur 2 xT5 van JBL van 54watt 12uur en + 2 T5 extra van 5 uur er bij aan te zetten.  
Zoals toen Johan met een heus plantenplan kwam aanzetten waarin ook reeds bestaande planten waren meegenomen die ik al in de bak had staan. Aangevuld met een combinatie van enkele nieuwe soorten. Diverse details zijn de keren dat Johan mij kwam coachen besproken. Eén factor daarin was de hoeveelheid licht en de tijdsduur van het belichten van het aquarium.
In het plan gestart met:  2 xT5 van JBL van 54watt gedurende 10 uur nu is  dit opgevoerd naar 12 uur en wordt er in de middag extra belicht met 2 T5 54 watt van JBL gedurende 5 uur.  

Dit in combinatie met een optimale   aquariumbemesting, had als gevolg dat deze steeds beter ging draaien. In de periode van de vivariumbeurs (2014) kwam Johan met een nieuwe uitgebalanceerde "bemestingscocktail" Ik moest dit maar eens 1,5 keer de dosering aanhouden i.v.m. mijn sterke belichting.

 


Hij noemt het Groei Power bestel nu jouw eigen fles
(Sterk spul, deze cocktail) GP bemesting zit een handige doseerfles van 500ml of 1.000 ml

dosering 20 ml per 100 liter. Per week na 25% waterverversing.
Eenvoudig, makkelijk en voordelig. Slechts 1 fles onder het aquarium inplaats van 5 (Link webwinkel)
 

Wil jij het zelfde voordeel als Hans...
 

Als controle maak ik nu nog gebruik van 1 a 2 test sets, te weten de Ph(zuurgraad) en Kh(tijdelijke hardheid). Het scheelt tijd en geld. Echter het belangrijkst vind ik, dat door deze bemestingsmethode mijn planten veel gezonder zijn gaan groeien.

Door een gemis aan "groene vingers" en inzicht in contrasten van bladvormen en kleurvariaties, had ik het moeilijk om te komen tot een fraaie compositie van aquariumplanten. Johan praat steeds over driehoekjes en lijntjes, maar in het begin is dat echt abracadabra. Maar hij hield toch vol en bij mij ging het wel leven. Het geintje welke wij naar elkaar maakten "Johan is de straat nog niet uit of het aquarium is qua indeling alweer gewijzigd" (mister change) leidde bij mij tot een aanpassing in het gedrag van alles in één keer willen doen en dan ook nog snel. Het coachen blijft nog wel even nodig, om de puntjes op de i te zetten. Al was het maar om de aquariumplanten op de juiste hoogte te zetten zodat er een afwisseling ontstaat en niet alles op één lijn staat. Het resultaat brengt mij dichter bij mijn droom "een Hollandse plantenbak" en dus hou ik mij, door ervaring wijs geworden, aan de plantcomposities die we hebben afgesproken.

Ondertussen wijzigt mijn vissenbestand met enige regelmaat. Ik had tijdens de vruchtbare bezoekjes in het kader van "mijn bak wordt top" bij Emma ( een activiteit van AV Aponogeton Zeist) gezien hoe in haar bak een heel aantal vuurgarnalen het er prima naar hun zin hadden en ik vond dit zo leuk dat ik  deze zeer nuttige dieren nu ook in mijn bak heb zitten. Eerst 10 daarna nog eens 10 nu zie ik er al honderd en mogelijk meer? Garnalen ruimen heel wat los afval op en zijn een mooie aanvulling op het geheel. Alleen betekent dit wel dat ik andere vissen hebt aangeschaft, waaronder de dwerg-goerami en zwarte fantoomzalmen. Deze soorten laten de garnalen met rust en zien deze niet als levend voer. Als voer geef ik alleen 1 á 2 x per week cyclops en verder droogvoer. Tetramin en Tetra pro (groenvoer) en de tabletvorm 'Tetra Pleco tablets'. Ondertussen blijf ik werken aan mijn droom, en kijk al weer uit naar het volgende moment om samen voor het aquarium te zitten. Hierdoor leer ik veel en ben ik op de goede weg naar "I have a dream".

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel