Algen in het aquarium zo pakte ik het aan en loste het op

Artikel 1 van 68 Volgende

Algen in het aquarium zo pakte ik het aan en loste het op

Ik besloot met CO2 toevoegen te starten en mijn aquariumplanten een volledige universele bemesting te geven.

Algen in het aquarium zijn een bron van frustratie en ergeris.

  • Veel geld geïnvesteerd in een aquarium
  • Algen in het aquarium
  • Droomde je van een prachtig aquarium
  • Behaal jij niet het resultaat waar je van droomde
  • Ben je ten einde raad, loop je met het idee ik verkoop die rotzooi

Wist je dat wij ook aquariumplanten verkopen? Lokaal en online.
Veel soorten voor een vaste lage prijs van € 1,99

Helemaal naar onderen : Algen in alle kleuren oorzaak & oplossing

Zo loste ik niet alleen mijn eeuwige strijd met algen op, maar ook die van andere liefhebbers.

Algen maakte mij gek en toen ik de sleutel gevonden had kwamen er steeds meer leden van de Aquariumvereniging bij mij. Hans, kwam er niet meer uit en stuurde een SOS voor hulp.  Zo kwam Hans van zijn algen af. Hij schreef er een blog over, help, ik heb een aquarium.  Zo ontstond uiteindelijk  de Groeipower universele aquariumbemester die ik gekscherend weleens toverdrank noemde.Al meer dan 1.000 liefhebbers gebruiken het en genieten van een betere plantengroei, goede gezonde en ontwikkelde aquariumhttps://www.dha-aquarium.nl/c-3102922/aquariumplanten-kopen-doe-je-bij/planten waardoor hun aquarium stabieler werd.

Hieronder leg ik jou graag uit hoe jij de strijd tegen algen gaat winnen. 
Met o.a. simpele tips. Nee geen dure shit, wij geven jou de tools hoe je het bij de bron aanpakt, zodat de algen weg blijven.


1. VERLICHTING
Om aquariumplanten te laten groeien heb je niet veel licht nodig. Andersom bij meer licht dan nodig is raken de voedingstoffen sneller uitgeput, ontstaan er te korten en neemt de kans op algen toe. Belichtingsduur naar 8 uur meer is niet nodig voor een optimale assimilatie!
Afhankelijk van het aantal buizen en type bijvoorbeeld T8 of T5 Bij T5 verminder de sterkte met ca 20 tot 40%. Dit kan door ze te dimmen, geen dimmer verwijder dan de reflectors dan wel even tijdelijk een deel afschermen door er een plaatje onder te leggen.

2. CO.2
CO.2 Uit CO.2 haalt de plant zijn koolstof behoefte bij een sterke en snelle plantengroei raakt dit element snel op. Hierdoor stijgt de Ph en kunnen planten moeilijker voedingstoffen opnemen en als zij het al kunnen opnemen stagneert het proces door gebrek aan koolstof. Voor een goede plantengroei onder normaal belicht aquaria is een gehalte van 20 mg vrije CO.2 nodig. Het element kan je toevoegen door CO.2 te doseren of het toevoegen van Easycarbo. Easycarbo is een bron van vloeibare koolstof welke direct opneembaar is en geen invloed heeft op de Ph. Wel moet je het dagelijks doseren. Meer hierover bij punt 6 waterwaarden
Controleer bij toevoeging van CO.2 het systeem.
Bij het gebruik van een PH-computer eik maandelijks de Elektrode en check wekelijks je PH met een goede testerset.
Bij problemen: hang een continu CO.2 meter in je aquarium om te checken of er ook echt voldoende CO.2 is. Verplaats deze meter ook eens naar de andere kant van het aquarium

Gebruik je Bio.Co.2 maak 2 flessen 1 voor de even week en 1 voor de oneven week. Op deze manier heb je meer continuïteit en een grotere toevoer.
Met een diffusor kan je de opname van CO.2 in het aquariumwater vergroten. Neem een vierkant bakje de oppervlakte moet ongeveer 1 a 2 % van je watervolume zijn. Een pvc einddop van 33 mm werkt goed en kan met een beetje handigheid met een klemmetje en een klein stukje u profiel aan een stabilisator worden vastgezet. Plaats deze in de buurt van de uitstroom zodat er onder de dop de waterstroming ideaal is.

Wil je graag stabiel CO2 toevoegen dan hebben wij een betaalbare complete set voor jou vanaf 135 euro.

3. MESTSTOFFEN
Eigenlijk moet je vooraf even verdiepen in aquariumbemesting systemen. Welk systeem past het best bij jou, en jouw budget.
Zorg dat alle elementen altijd aanwezig zijn, Nitraat, Calcium, Kalium(transport van bijvoorbeeld CO2), Magnesium, Fosfaat ( Opname van voedingselementen waaronder CO2) Daarnaast de micro elementen als mangaan, boor, en een klein beetje ijzer.

Lees ook onze blog: Vijf belangrijke factoren Deze blog gaat over te korten bij een plant.
Maar pas op met ijzer bemesting bij overdosering legt dit het mineralisatie en nitrificatie plat! Voor meer info hierover zie punt 7 filtratie en bacteriën Onze Groei Power Universele Aquariumbemester bevat alle  voedingselementen en zijn uitgebalanceerd samengesteld.
 Voordelig,  eenvoudig en makkelijk te doseren. 
4. WATERBEWEGING
Overal in het aquarium moet het water in beweging zijn. Zodat afvalstoffen worden afgevoerd en voedingstoffen worden aangevoerd. Plaats eventueel een stromingspompje voor voldoende stroming en bij een extern filter de in en uitstroom aan een kant zodat er als waren een cirkel ontstaat in het aquarium. Bij grote aquaria is het handig om meer instroming punten aan te leggen van de achterwand naar de voorruit en daar wordt het dan naar beneden gedrukt zodat er overal beweging ontstaat.

5. OPBOUW VAN DE BODEM
De bodem is eigenlijk een groot depot. Afval wordt doormiddel van mineralisatie en nitrificatie omgezet en dient weer als voedsel in de vorm van humus voor de aquariumplanten.
Zelf werk ik graag met Dennerle proffesioneel een laagdikte van ca 3 cm met daaroverheen ca 6 cm grind met een korrelgrootte van ca. 2 mm. Indien u vissen houdt zoals corydorrassen dan dient dit grind goed afgerond te zijn. Bij vissen die van een zandbodem houden kunt u kiezen voor filterzand deze slaat niet dicht waardoor de bodem diffuus blijft en dit is voor de afbraak en omzetting heel belangrijk. Een andere manier om de aquariumplanten van voeding te voorzien is Franse Rode Klei FRK. Hiermee kan gericht per plant soort bemest worden.

6. WATERWAARDEN
Welke waterwaarden zijn nu belangrijk:
Ph zuurgraad van het aquariumwater. Voor een beplant gezelschapsaquarium liggen deze tussen de 6.8 en de 7.4.
De Kh geeft de alkaliteit weer van het aquariumwater en is optimaal als deze tussen de 3 en de 6 zit.
Met deze twee gegevens kunnen wij via een CO.2 tabel het theoretische gehalte van het vrije CO.2 bepalen. Waarom Theoretisch organische zuren, welke van turf, hout catapa bladeren afkomen hebben invloed op de Ph en kunnen een verkeerde uitslag geven. Als u deze producten niet gebruikt en regelmatig wekelijks 10% water ververst dan is de tabel een goede raadgever.
Maak anders gebruik van een CO.2 continumeter.
Andere belangrijke waterwaarden zijn:
Nitraat, Kalium, Fosfaat, Calcium, Magnesium, Sulfaat.
Deze mogen in een plantenaquarium nooit 0 zijn als er een gebrek aan is, ontstaat er een groeigebrek en krijgen Algen hun kans.

7. FILTERING.
Belangrijk is dat afvalstoffen snel worden omgezet, zodat deze niet beschikbaar zijn voor Algen. Als het afval binnenkomt in het filter begint het omzetten van deze stoffen. Een goede opbouw verschilt per filter en het doel. Voor een plantenaquarium is bij een externe filtering het gebruik van keramiekpijpjes, blauwe grove spons, Eheim balletjes, een blauwe fijne spons en een filtervlies of witten watten een ideale opbouw. Bij een binnenfilter van Juwel hanteer ik de sponzen maar verwijder de groene en de zwarte sponzen.
De groene bindt nitraat en de zwarte bind chelaten waar voedingstoffen oplosbaar blijven en hierdoor beschikbaar voor de aquariumplanten. Nitrificerende bacteriën groeien langzaam, zijn kwetsbaar en hebben zuurstof nodig. Gebruik daarom niet te snel medicijnen of andere stoffen die een negatieve werking hierop hebben.
IJzer bacteriën zijn er dol op! Indien u dit te veel doseert nemen de bacteriën het ijzer op en laten de andere stoffen grotendeels links liggen. Wij meten ijzer maar dat wij meten is datgene wat opgelost is. Planten hebben maar heel weinig nodig. Magnesium en Borium zijn van grote invloed in de opname van ijzer, u kunt dan wel ijzer toevoegen maar als aan deze stoffen een te kort is dan lost u de oorzaak niet op. Sterker uw probleem wordt groter omdat de organische belasting toe gaat nemen daar bacteriën geen honger meer hebben.

8. ORGANISCHE BELASTING
Organische belasting heeft een grote invloed op het groeien van Algen, naast een te kort of onstabiele CO.2 gehalte secu aansturing van de PH.
Hoe beïnvloed je nu de organische belasting. Aquariumplanten inzetten die willen groeien en zuurstof produceren. Waterpest, Aponogeton crispus, Cabomba aquatica, Hoornblad, ect.
Invloed van silicium op de plantengroei: een hoog gehalte silicium heeft een negatieve invloed op het assimilatieproces. Aquariumplanten maken het proces niet af als het silicium te hoog is. In dat geval lozen de planten dan het halffabricaat, welke bestaat uit proteïnen/suikers. Dit is een niet zichtbare hoge organische belasting. Waterbedrijven voegen steeds meer silicium toe om de waterleidingen in goede conditie te houden. Er zijn harsen verkrijgbaar die Silicium uit het water filteren. Bruine algen en bruine aanslag kunnen een teken zijn van een te hoge concentratie.
JBL heeft een goede testerset hiervoor als je twijfelt. Naar opening van deze set is deze een paar maanden houdbaar. Werken met een verouderde set kan een verkeerde uitslag geven.

9. VISBEZETTING
Visbezetting ca.1 gram op 2 liter netto aquariumwater. Levendbarende scheiden afval uit welke het aquarium minder zwaar belasten dan bijvoorbeeld Cichliden als Maanvissen en Discussen.
Daarnaast moeten wij rekening houden met de groei van de vissen, hoe groot worden ze? Wat zijn hun voorwaarden om hen optimaal te kunnen verzorgen.
Een Guppy, Kardinaalterta, Kegelvlek wegen ca 1 gram.
Een Goerami weegt ca 5 gram maar een zoengoerami kan flink groot worden en 10 gram weegt deze dan zo maar.
Een maanvis zit bij volwassenheid al gauw aan de 15 tot 20 gram.
Een volwassen Discusvis weegt al gauw een 25 gram en als zij de gelegenheid hebben van ruim water en voldoende hoogte. Dan zal het gewicht hoger komen te liggen.
VISSEN VOEREN
Minimaal voeren en voer van goede kwaliteit (deze is duurder maar je hebt er minder van nodig) Bewaar voer donker en koel dan blijft de voedingswaarden beter behouden.

10. ONDERHOUD
Hevel regelmatig de bodem af.
Meet je waterwaarden PH en KH stuur deze aan op PH 6.8 en een KH van rond de 5.
Ververs wekelijks minimaal 25 % afhankelijk van de belasting en het gekozen bemesting systeem. Bij de EI is het belangrijk om wekelijks 50% te verversen.
Maak regelmatig in elk geval eens in de 4 tot 8 weken het filter schoon.
Hieronder wordt verstaan de filtervliezen schoonmaken of vervangen, filtersubstraat of sponzen licht spoelen zodat mulm wordt verwijderd. Maar maak het nooit brandschoon.
Aansturen van het aquarium hierin is mijn advies:
Nitraat aan te sturen op een gehalte tussen de 10 en de 15 mg. Fosfaat tussen de 0.5 en de 1 mg. PH rond de 6.8 af te stellen KH rond de 5
Bevat jouw leidingwater veel silicium, er zijn harsen waarmee je dit uit het water kan filteren. Door te werken met een oude pomp kan je het verse water over de hars laten lopen zodat het gehalte wordt verminderd. Door middel van osmose en een extra houder voor het verwijderen van silicium wordt het geheel verwijdert.
Het Gp en GP+ bemestingssysteem is zo samengesteld, waardoor jouw aquariumplanten zich prachtige gaan ontwikkelen. Zelfs de waterkwaliteit wordt erdoor verbetert. 

Wil jij graag meer van dit soort nuttige informatie meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Deze is Gratis en verschijnt iedere 14 dagen. Vol met informatie en wij delen er gewoon onze kennis en geven tips.
Meld je vandaag nog aan en ontvang via de nieuwsbrief 2 E-books cadeau
1. Handboek aquarium houden
2. Het geheime recept tegen ALG zo eenvoudig dat je het gewoon niet gelooft .

Zit je met vragen neem gerust contact op.
info@dha-aquarium.nl
Een foto met korte uitleg helpt.

Algen in alle kleuren

oorzaak & oplossing

CLADOPHORA

Mogelijke oorzaken

• Langzame waterbeweging, met stilstaand water in de hoeken.

• Langzaam groeiende planten.

• Rottende ondergroei daar de beplanting bovenin zo dicht gegroeid is, krijgen de onderste bladeren geen licht waardoor ze gaan rotten en het water onnodig zwaar belasten. .

Oplossing

• Planten goed terug snoeien, oude bladeren verwijden en uitdunnen.

• Plaats snelgroeiers zorgen voor meer zuurstof

• Verbeter de waterbeweging en voorkom stilstaand water. Plaats zo nodig een stromingspomp.

• CO2 bemesting verbeteren, secu zorgen voor een Ph rond de 6.8 De plant haalt koolstof uit CO2 en dit is het meest verbruikte element in het aquarium na zuurstof.

Diverse snelgroeiers zitten tussen onze lage vaste prijs van € 1,99
 

GROENE algen

Puntalgen           – zachte puntalgen
                               - Harde puntalgen
Groene algen
Waterbloei
Draadalg

Verstoring waardoor dit veroorzaakt kan worden

• Ammoniakpiek nieuwe inrichting of aquarium, te veel visvoer, verwaarloosde bodem onderhoud.

  • Te lange of intensieve belichting

Oplossing

• Minder intensief verlichten ( dimmen) max 8 uur belichten bij problemen bij het goed draaien van de bak max 12 uur. Planten hebben een donker periode nodig.
 

• Milde gevallen kunnen worden bestreden met Easycarbo

• Bij waterbloei gebruik maken van een microfilter vlies deze in het filter doen en na tweed agen goed uitspoelen of vernieuwen.

• UV lamp. 14 dagen en de waterbloei is weg.

Bij zachte puntalgen CO2 dosering goed nakijken en beter afstemmen zodat er steeds voldoende CO2 is en de Ph rond de 6.8 gehouden kan worden. We zien deze algen vaak in pas ingerichte aquarium met behoorlijke verlichting en bemesting. Ze zijn zacht en je wrijft ze zo weg, in tegenstelling tot de harde versie.
Goed testen met een betrouwbaar merk als JBL
Zorgen dat het water overal goed in beweging is. Dit mag 4 tot 10 maal de inhoud van het aquarium zijn. Met een lilypipe haal je de kracht van het water af, idem door de straal op de achterwand te richten.

Harde puntalgen net als hierboven omschreven maar controleer goed je fosfaat, meestal is Fosfaat onvoldoende aanwezig waardoor dit optreed. Fosfaat is belangrijk omdat de plant met dit element instaat is CO2 op te nemen.

 

Staghorn, Fuzz algen

Algemene oorzaken

• Niet goed groeiende planten

• Te veel vis te veel voeren

•  Te ver terug gesnoeid waardoor de groei tijdelijk stagneert.

• Overvloed aan verouderde bladeren, verslechterende groei.

• Opbouw van te veel organisch afval van waaruit  ammoniak ontstaat welke niet snel genoeg wordt omgebouwd naar nitriet en nitraat. Verstoring in de stikstofcyclus. Dit kan zijn een vuile bodem, vuil filter of een combinatie van deze twee.

 

Oplossing

• Regelmatig goed onderhoud bodem en filters, Bodem goed afhevelen eens in de 2 a 3 maanden het filter eens in de 4 a 6 weken nalopen en indien nodig de vervuiling uitspoelen. Maar niet brandschoon maken.
• Plaatsen van snel groeiers die goed zuurstof leveren.
• Goed snoeien dus niet te kort stengelplanten tot max 20 cm terug zetten en plaats de toppen terug hier zit groeikracht in. Verwijder oude bladeren, deze zijnebschadigt en lekken suikers algen zijn hier gek op.
• breng de visbezetting op een niveau zodat er geen overbelasting ontstaat.
1 gram vis op 3 liter bij de start. Goed raaiend aquarium 1 gram vis op 2 liter water.
 

 

• Dosering van Easycarbo stopt de ontwikkeling van deze alg, maar neemt de oorzaak van bijvoorbeeld een vervuild filter niet weg

Baard penseel ALG

Mogelijke oorzaken

• Wisselende CO2-niveaus in het aquarium.

• Te hard water Kh hoger dan 7

• Te zware organische belasting, visbezetting, dode planten bladeren, rottend dan wel zacht hout. Vervuilde filters en of bodem.

• Gebrek aan plantenvoeding waardoor planten niet willen groeien en dus geen of nauwelijks zuurstof produceren. Zuurstof is nodig om de organische afvalstoffen te schaken en om te bouwen naar plantenvoeding.

Oplossing

• CO2 bemesting verbeteren zorgen dat de Ph rond de 6.8 komt.

• Maak het water zachter met regen of osmosewater. Zorg dat het water gelijkmatiger stroomt.

• Maak het filter en of bodem schoon.

• Gebruik voer van goede kwaliteit met een eiwit % van tenminste 45%. Hiermee belast je minder het water en hoef je ook minder voer te geven. Geef zoveel voer dat het met 1 a 2 minuten weg is. Reinig filters, verbeter de filtratie als de belasting van de vissen hoog is.

• Dosering met Easycarbo remt deze alg. Inspuiten van deze alg met Easycarbo of waterperoxide dood de alg. Let op dat je de dosis die voorgeschreven staat niet overschrijd en de bewoners in problemen brengt!

• Snoei en zet de gezonde toppen terug. Verwijder oude bladeren. Ook hier weer plaats snelle groeiers zodat er zuurstof geproduceerd wordt.

 

Blauwalgen

Mogelijke oorzaken

• Instabiele waterwaarden waardoor nitrificatie vermindert of zelfs stil valt.  

• Laag zuurstof en of nitraatgehalte in combinatie met veel licht.

• Vervuiling van bodem, filter andere rottende materialen.

Oplossing meestal niet simpel.
Zijn veel soorten, dus als je je aquarium opstart is er geen vervuiling mar kun je ook tegen blauwalg aanlopen.
Ze houden niet van zuurstof, nemen nitraat op zodat ze de planten beconcurreren.

Oplossing

 

 

• Bij vervuiling schoonmaken en onderhoud regelmatig uitvoeren.
 

Bestrijding mogelijk met 3% waterstof peroxide 50 ml per 100 liter inhoud. Dosering in een gieter van 10 liter, aanvullen met aquariumwater, zonodig na 4 dagen herhalen. Echte waterplanten kunnen verslijmen.

Zink-oxide 2 gram oplossen per 50 liter water. Dit lost moeilijk op. IN een lege spafles en dan 5 minuten heel goed schudden. Dan rustig over het water oppervlak heen gieten. Mits goed gebruikt is het veilig.
In Aquariumwereld van de BBAT staat een heel stuk hierover geschreven.
 

Verdonkeren van het aquarium is een mogelijkheid, ik ben daar geen voorstander van. Geheel van het licht afschermen door alle spleetjes af te dekken en het aquarium goed te beluchten.

• Verhoog de nitraat waarden indien deze te laag zijn en er planten aanwezig zijn.

 

Bruinalgen

Mogelijke oorzaken
 

• Licht sterkte te laag

• te veel kiezelzuur vooral te zien bij pas ingerichte aquaria

• Te hoog silicium

Oplossingen

Indien te weinig licht sterkte de verlichting intensiteit opschroeven. Bijvoorbeeld van 50% naar 70% instelling indien dat niet mogelijk is, andere lamp er bij plaatsen of een armatuur met krachtiger verlichting. Onder LED heb je veel soorten kijk bij onze blog over verlichting zodat je geen kat in de zak koopt door gebrek aan kennis.

Te hoog Silicium/kiezelzuur. Simpel Silikatex filtermateriaal van JBL is een granula wat in een netje kan en zo in het filter. Kan Fosfaat verwijderen. Met een 7 dagen is het gehalte zo danig gereduceerd dat de alg geen voeding meer krijgt en verdwijnt.

Indien Silicium in het leiding water zit dan zal je hetw ater over een hars moeten leiden diet deze stof er uit filtert. Osmose haalt een heel klein beetje weg, maar als een filterpatroon plaats hiervoor altijd in de laatste stap doen.

Good old hoornblad neemt kiezelzuur en silicium op, minder snel dan het filtermateriaal maar met 4 weken is je probleem opgelost. Hoornblad houd niet van Easycarbo en valt hiervan uit elkaar.

 

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel