Savannewater, plassen en moerassen

Vorige Artikel 15 van 61 Volgende

In kleine plassen, ondiepe meren en moerassen gaat de verplaatsing van water doormiddel van een golfslag,  rivieren en sloten wordt het water juist verplaatst door stroming van het water.
Door de golfslag heerst er rust en stilte, de natuur heeft zich hier dan ook op aangepast, want drukte makers die vind je hier niet.
Bij een goede plantengroei zijn de kleine plassen e.d al vrij snel dicht gegroeid, met fijn gevederde planten. Bepalend is dat er voldoende licht moet zijn, het voordeel van deze plantengroei is dat het water van goede kwaliteit is. Zoetwaternaalden zijn hier echt op hun plaats. Tussen de planten is voor deze solitaire vis namelijk voldoende voedsel aanbod.
Terwijl oppervlakte vissen genieten van de waterlelies in de vorm,  dat deze beschutting bieden. De waterlelies houden nu juist weer van een modderige bodem en Borarasvoedselrijkwater. Zodra de waterkwaliteit afneemt omdat planten er niet of nauwelijks kunnen groeien. Dan nemen de landplanten die functie geleidelijk over. Vooral in gebieden met zwart water waar licht niet in het water kan doordringen is dit het geval. In dit soort wateren zwemmen meestal kleine visjes  als de karperzalmen, de Boraras die in dit soort wateren voorkomen zoeken dan beschutting onder de overhangende takken die ook weer voor voedsel zorgen. Simpel omdat de takken bealgen en daar weer in kleine gedierte groeien die als voedsel dienen voor de kleinere vissen. De Boraras is een prima visje is voor onze nano aquaria.

Boraras

Kleine meervallen daartegen schrappen met hun zuigbek de wat bredere bladeren af waarop algen zitten. De stukken hout zijn ook hier weer functioneel want de meesten hebben het hout schrapsel nodig voor een optimale werking van hun darmstelsel. Moerasachtige water wordt meestal gekenmerkt met een gebrek aan zuurstof. Toch treffen wij hier vissen aan die zich daar aan hebben aangepast.                     

Namelijk de Betta's en de Goerami's die tussen de planten hun schuimnesten bouwen.

                     

 

 

kleine meervallen                                                                                                                                                                               Betta

De pantsermeervallen en modderkruipers genieten van de modderige bodem en zoeken daar naar tussen de plantenwortels naar insectenlarven en wormen.
Bijzonder zijn de zwartwatermoerassen die een bodem hebben van turf, helder water maar met een oranje bruine kleur. In de droogte periode veranderen deze in kleine kamertjes waar diverse soorten zich hebben aangepast om te overleven. Hoewel het water dus helder is dringt licht er minder goed in door.

 

Water in droge savannen. De droge savannen van Oost-Afrika  en het noordoosten en midden van Zuid-Amerika vormen een uiterst fascinerende biotoop. Hier zwemt vis in water dat er maar een paar maanden per jaar is. Bodemleggers, meestal knalbonte killivissen van de geslachten Simpsonichthys, Nothobranchius of Austrolebias, kruipen dan uit de eitjes die maandenlang in de grond verstopt hebben gezeten, Nadat hun ouders ze daar in zachte modder van de savannepoeltjes op maar een paar cm diepte hebben gelegd. Wanneer door de brandende zon tropische zon het water in de poeltjes uitdroogt, sterven de ouders, maar hun nakomelingen overleven in de grond. Zodra de eerste regens beginnen te vallen komen de larven uit. Ze beginnen te vreten en zijn binnen een paar weken volwassen zijn. Haast is dan alweer geboden want met een paar weken zullen de poeltjes weer opdrogen en moeten zij zorgen dat ze zich weer hebben voortgeplant. Een ingewikkeld mini-ecosysteem. Geen wonder dat veel van dit soort vissen in kleine aquaria gehouden worden. Veel populaire aquariumvissoorten stammen uit stil staand water dat rijk is aan planten, en zijn vaak erg klein.

Uit Afrika. Dwergvissen zoals Neolebias poweli, hele kleine Proipanchax-soorten of prachtklimbaarsen  Microctenopoma ansorgii komen uit een plantenrijk, meestal uit zwak stromend water.

Microctenopoma ansorgii

Uit Zuid-Amerika Hiervandaan worden verschillende kleine karperzalmsoorten geexporteerd, zoals de robijntetra Hyphessobrycon amandae

Uit zuidoost-Azie. De zeer kleine muskietrasbora's Boras brigittae, de prachtgoerami's uit het geslacht Parosphromenus, en ook Chocoladegoerami's zijn bewoners van zwartwaterpoelen met min of meer stromend water. Veel labyrintvissen, zoals knorgoerami's, komen uit water met veel vegetatie.

    
Aquaria met stil staand water zijn uitgerust met een zwak borrelt binnenfilter op lucht, veel fijn geveerde planten en een dek van drijvende planten. Maar er moet wel altijd wat vrije zwemruimte voor de vissen overblijven. In het geval van vrij drijvende of op hout gebonden planten is een fijne laag zand de meeste geschikte voedingsbodem.  

© 2015 - 2020 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel