Een "kleintje"gezelschapaquarium

Vorige Artikel 18 van 62 Volgende

Een “kleintje” gezelschapsaquarium

Door vele duizenden aquarianen  worden een groot aantal aan planten en/of dieren verzorgd in een groot aantal aquaria. Die aquaria zijn onderverdelen in:

- Gezelschaps aquaria/Hollandsebak
- Speciaal of natuur aquaria
- Aquascaping
Ik krijg op basis van de indrukken die ik opdoe uit de vele contacten,  het idee dat zoetwateraquaria weer wat meer terrein aan het winnen zijn. Voeg hierbij de ervaring die in ons land is opgebouwd met het inmiddels befaamde Hollandse bakken maar ook aquascapers die zich niet onbetuigd laten als Manuel Kraus. Filippe Oliviera, Olivier Knott, ect en er ontstaat een geweldige hobby beleving. In ons land is veel mogelijk en veel te kiezen op het gebied van onze aquariumhobby, Vivarium geeft daar elk jaar weer een mooi en inspirerend overzicht in. In dit artikel wil ik toch met jouw terug naar de “roots”van onze aquariumhobby, het gezelschapsaquarium. Voor de meesten onder ons het begin van een mooie hobby, voor anderen nog dagelijkse kost. Aan de hand van wat algemene vragen wil ik u beknopt wat informatie en tips geven m.b.t. Het inrichten en houden van een gezelschapsaquarium.
 
Wat wordt er nou verstaan onder een gezelschapsaquarium?
Met de term gezelschapsaquarium wordt doorgaans bedoeld een tropisch zoetwateraquarium, waarin planten en dieren van verschillende biotopen en continenten worden samen gehouden. Voorwaarde is wel dat de planten en de dieren onder dezelfde omstandigheden kunnen worden gehouden. Hierbij wordt gedoeld op zaken als watersamenstelling, schuilplaatsen, open zwemruimte, veel of weinig licht e.d.

Zij er ook andere aquaria?
Jazeker, die zijn er. Grof gezegd zijn er ook nog (zoetwater) speciaalaquaria en zeewateraquaria. Speciaalaquaria kunnen studieaquaria, streekaquaria en biotoopaquaria zijn.
Bekende speciaalaquaria zijn maanvissen-, discus-, Malawi-, Tanganjika-, Zuid-Amerika- en dwergcichliden-aquaria.
Maar er zij ook veel andere vormen van speciaalaquaria te bedenken.

Hoe kan ik starten?
Eerst denken, dan doen! Lezen, luisteren, praten, kijken en ..... Pas daarna kopen. Lidmaatschap van een aquariumvereniging kan bij de start veel teleurstellingen en onnodige kosten voorkomen. Probeer eerst eens samen met huisgenoten een antwoord te vinden op de volgende vragen: welke dieren willen we houden, hoeveel ruimte, tijd en geld is er beschikbaar en hoe mag het aquarium er uit zien? Belangrijk is het om de grootte van het aquarium af te stemmen op de ruimte waarin het geplaatst wordt. Probeer de afwerking van het aquarium te laten passen bij het interieur.

Hoe ziet de bodem er uit?
Om een diffuse bodem te bereiken werk ik met fijn grind. Deze heeft een korreldiameter van 2 mm en is geheel afgerond. Door de poreuze structuur kan het aquariumwater de wortels van de planten goed bereiken. Omdat veel planten voedingsstoffen met de wortels opnemen worden zij zo voorzien in hun behoefte. 
Om te voorkomen dat je bak wazig wordt is het advies om het grind vooraf even goed te spoelen. 
De bodem kan gezien worden als een groot filter dat tevens functioneert als een groot voedingsdepot voor planten. Afval welke op en in de bodem beland wordt doormiddel van mineralisatie en nitrificatie (afbraak en omzetting van afvalstoffen) omgezet en dient weer als voedsel in de vorm van humus voor de aquariumplanten. Om dit proces bij het inrichten te versenllen en te ondersteunen maak ik meestal gebruik van de Dennerle proffesionel voedingsbodem. In eerste plaats is er direct voeding aanwezig voor de wortels, maar de bacteriën zijn ook gelijk actief en starten met hun ontwikkeling. Dit is de belangrijkste redenen om er voor te kiezen. Zij zorgen namelijk voor de humus zoals eerder omschreven, maar vooral dat algen niet bij de afvalstoffen kunnen en zo nauwelijks kans krijgen zich te ontwikkelen. 
De bodemdikte laten we van voren naar achteren oplopen. Dit doen we om wat meer diepte-effect te bereiken. Als we voorin de bak een laagdikte van ca 5 cm kiezen dan mag de bodem oplopen tot 10 a 20 cm tegen de achterwand. Deze laatste diktemaat is dan weer afhankelijk van de diepte (=breedte) van de bak. Nu lopen we met een oplopende bodem het risico van nivelleren.

Hiermee bedoel ik, dat in de tijd, door toedoen van bodemslakken en door onderhoud aan de planten, de bodem weer langzaam horizontaal kan komen te liggen. Om dit te voorkomen kunne we borders maken met kienhout of stenen. Kieren waar zand tussendoor kan lopen kunnen we dichten met bijvoorbeeld kleine stukjes vuilniszak. Let bij het werken met borders op vormen, waak voor symmetrie en probeer vast vooruit te werken naar toekomstige doorkijkjes.

Je hoeft maar een paar goed ingerichte gezelschapsaquaria gezien te hebben om te weten dat er een gevarieerd aanbod aan aquariumplanten bestaat. Er zijn wortelende rozetplantjes en plantjes met een bladstengel. Er zijn planten met lichtgroene, donkergroene, rode en bruine bladeren en vele schakeringen als overgang hier tussenin. Planten met ronde bladeren, met puntige bladeren, getande bladeren en fijnslibbige bladeren. Planten die je in een groep moet gebruiken en grotere planten die beter uitkomen als solitair. Hoe kunnen we uit deze wirwar iets moois bakken? Ga niet beginnen met van alles te kopen en lukraak in de bak te poten. Ga eerst eens nadenken en maak een plan, een ontwerp op papier. Begin met een sterke plaats te zoeken voor de solitair plant(en) en de contrastgroepen. Sterke plaatsen voor deze blikvangers vinden we op 1/3 en 2/3 van de aquariumdiepte en de aquariumlengte. Probeer niet te veel te strooien met blikvangers, 1 contrastgroep of solitair per 0,5 m voorruitlengte is een redelijke vuistregel. Voor de overige planten geldt dat we ze zo planten dat op de voorgrond voornamelijk laagblijvende  soorten worden geplaatst. Naar achteren toe werken we met steeds hoger groeiende planten. Probeer niet te veel plantensoorten te gebruiken. Tip als je de regel aanhoud van maximaal 1 soort per dm voorruitlengte dan hou je de plant bezetting rustig. . Let er op om zoveel mogelijk
alleen planten naast elkaar te groeperen, welke verschillen in bladkleur en bladvorm. Maak de groepen niet te klein en probeer verschil in grootte en vorm van de groepen na te streven. Contrasten scoren visueel goed, denk hierbij ook aan verschil in hoogte van de groepen naast elkaar (reliëf). 

 Is CO²-bemesting nodig?

In een middelmatig tot vol geplante plantenbak met veel diversiteit aan planten ontkom je hier niet aan.
Vind je het te kostbaar om een gasfles systeem aan te schaffen of wil je daarvoor eerst nog kennis ontwikkelen dan wel sparen. BioCO2 is een behoorlijk alternatief. 

Ieder aquarium is anders.

Van belang hierbij is o.a. de hoeveelheid planten, de hoeveelheid licht, de hoeveelheid dieren, de hoeveelheid water en de hoeveelheid voedingsstoffen. Duidelijk moet zijn dat we alleen stoffen toevoegen, die én nodig zijn en waaraan te kort is.

Het gehalte aan koolzuurgas CO² in een gezelschapsaquarium moeten we proberen te houden tussen de 10 en 25 mg/l water. Te weinig wreekt zich in een slechte plantengroei, te veel leidt tot benauwdheid onder de vissen en garnalen. Het gehalte aan CO² kunnen we meten met testsetjes. Er zijn speciale setjes voor het CO²-gehalte bijvoorbeeld de continutestersetjes. Maar we kunnen na het meten van KH en PH ook een tabel gebruiken. Met een PH zo rond de 6.8 en een KH van 3 à 6 zit je goed wat het koolzuurgasgehalte betreft.

Welke vissen houden we bij elkaar?

In een gezelschapsaquarium houden we vissen bij elkaar, die afkomstig mogen zijn van verschillende werelddelen.

Voorwaarde is wel dat de vissen zich prettig voelen onder dezelfde aquariumomstandigheden (watersamenstellinge.d.), qua grootte bij elkaar passen en elkaar onderling kunnen verdragen. Verder is het mooier en rustiger om alle waterlagen te bevolken. Kies dus behalve bewoners van de middenzone, ook voor oppervlakte zwemmers en bodembewoners. Een goed begin is om eerst te kiezen voor een groep “blikvangers”. Neem daar om heen vervolgens vissoorten die verschillen in vorm en kleur. Let er op niet te veel vissoorten bij elkaar te houden, dit oogt snel onrustig en houdt scholenvissen in royale scholen. Voor de meeste scholenvissen is een goed minimum aantal 12 stuks. Hoewel scholen van 25 stuks en meer zeer fraai kunnen ogen.

Wat voeren we onze vissen?

Vooral afwisselend voeren is mijn advies. We kennen in de aquaristiek droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Er is tegenwoordig prima droogvoer, dat we gerust een paar keer in de week kunnen gebruiken. 

Hoe verlichten we onze bak?

 

Ik neig nog heel erg na TL al begint er langzaam betere leds op de markt te komen, de goede leds ( zie onze webshop)met de juiste kleurtemperatuur en goed groeilicht heeft een prijskaartje die hoger ligt dan de aanschaf van tl en het verbruik. De besparing van 50 tot 70% blijkt in de praktijk een gebrek aan licht voor de planten en als je dan voldoende led boven de bak heb hangen doormiddel van uitbreiding is de besparing 20% of minder.

Dag licht is niet te controleren en ben daar geen voorstander van.

Voor tl hanteer ik een lumen opbrengst per m2 van ca 15.000 lumen bij leds mag dit de helft zijn omdat deze effectiever zijn. Planten willen het liefst de kleur temperatuur( Kelvin) tussen de 3500 en de 6500 hebben. 3500 is geel en ervaren wij als warm, 6500 is blauw en doet kouder aan.

Philips buizen hebben dit mooi in het getal zitten 835, 845 en 865 zet er twee nullen achter het tweede en derde cijfer en je hebt je Kelvin. Deze buizen gaan langer mee ca 5 jaar en lopen terug naar 85 a 90% licht opbrengt.
De aanschaf is aanzienlijk goedkoper dan de Dennerle en de Arcadia’s al heeft Dennerle wel een hele mooie verlichting maar daar is de prijs ook naar.

 

Richt lijn 1 lamp per 10 cm bij een diepe bak van 50 a 60 cm en bij 40 cm 1 lamp per 20 cm.

Brandtijd max 12 uur en laat het de eerste 4 uur rustig opbouwen dan 80 tot 100% vervolgens na 4 uur weer afbouwen. Bij de start van de bak met een 7a8 uur starten en niet alle buizen direct aan. Bouw het rustig op in de loop van de weken. Zie ons digitale stappenplan in 90 dagen.

Wat doen we met verwarming en filtratie?

De temperatuur van het aquariumwater stemmen we af op de vissoorten die we willen houden. In de meeste

gezelschapsaquaria zal de temperatuur zo tussen de 22° en 26°C zitten. Als we weten dat de omgevings

temperatuur meestal wat lager is, moeten we dus verwarmen. Hiervoor zijn in de handel verwarmingselementen,

thermostaten en combi-elementen te verkrijgen, terwijl er ook potfilters zijn met ingebouwde verwarming. Het is fraaier om technische zaken niet te zien in het aquarium. Wegwerken van een verwarmingselement in een filterkamer is een goede mogelijkheid. Om energiekosten te besparen is het slim om een aquarium thermisch te isoleren. Dat klinkt nogal, maar veel aquarianen bereiken dit door het aquarium te plaatsen op een plaat polystyreen en achter- en zijwanden te gebruiken uit kurk, pur of polystyreen. Alleen de voorruit vormt dan nog een ‘koude-brug’. Dubbelglas lijkt dan een oplossing maar heeft visueel nadelen. Voor de filtratie van gezelschapsaquaria zijn o.a. Binnenfilters, potfilters en biologische filters te gebruiken. Binnenfilters vragen om kostbare ruimte en hebben vaak een bescheiden capaciteit. Potfilters zijn erg populair als mechanisch filter, ze zijn mits geregeld schoongemaakt, uitstekend geschikt om zweefvuil weg te nemen. Biologische filters worden ook wel gebruikt bij gezelschapsaquaria. Via de stofwisseling van aerobe bacteriën worden ammoniak en nitriet afgebroken tot minder schadelijke stoffen. In een bak met goed florerende planten is een dergelijk filter niet perse nodig. Sommige van deze systemen verdrijven veel koolzuurgas, dat we voor een goede plantengroei juist hard nodig hebben.

Tot slot....

Het is binnen het raam van een kort artikel onmogelijk om op de meeste details rond het gezelschapsaquarium

in te gaan. Ik heb een paar hoofdzaken genoemd. Heeft u vragen m.b.t. Aquaria, mail ons of reageer op facebook, schroom niet praat er over zo bouwen wij gezamenlijk de kennis op en uit.
 

Denk er eens over na betreft een lidmaatschap voor een aquariumvereniging, wij zijn lid van Aquariumvereniging Aponogeton Zeist en hebben er veel informatie en kennis opgebouwd naast de leuke contacten.
www.aponogeton.nl  Goede tips met deelname aan het huisbezoek.

Ik kan het u aanraden.

Ik wens u allemaal veel plezier toe met jouw mooie hobby!

      

© 2015 - 2020 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel