Waarom Co2 in een plantenaquarium onmisbaar is.

Vorige Artikel 15 van 64 Volgende

Waarom Co2 in een plantenaquarium onmisbaar is.

CO2 dan wel koolzuurgas. In het aquarium wordt dit geproduceert door vissen en planten ( planten produceren CO2 tijdens de donker periode). Tijdens de licht periode wordt CO2 gebruikt door de planten. Als er tijdens de licht periode een te kort ontstaat aan CO2 en dit duurt te lang, dan halen de planten het uit het Calcium carbonaat dit proces noemen wij biogene ontkalking. Dit kan je herkennen doordat kalk op de plantenbladeren neerslaat.

Waarom Co2 in een plantenaquarium onmisbaar is.Kooldioxide (CO2) speelt een belangrijke rol bij de groei van planten.  Het Koolstof welke uit CO.2 wordt gehaald wordt gebruikt voor de bouw van de plant. Zonder CO.2 kunnen planten niet assimileren waardoor er geen suikers aangemaakt kunnen worden, die nodig zijn om energie te maken om te kunnen groeien.

 

Onder de 5 mg opgelost CO2 per liter water stopt het assimilatieproces.

Door het toevoegen van CO.2 worden planten voorzien van een belangrijke bouwsteen. Om je een idee te geven ca 50% van het droge gewicht van een plant bestaat uit koolstof. Zonder voldoende CO2 kunnen planten geen fotosynthese en converteren van anorganische koolstof in suikers.

Zonder koolstof kunnen planten geen voeding opnemen!

Voeding die niet opgenomen wordt door de planten komen zo beschikbaar voor de algen.

Aquariumplanten kunnen in zacht en middelhard water goed CO2 opnemen. In hardwater wordt CO2 gebonden aan de kalk(KH) en kost het ze meer moeite om de CO2 vrij te maken.
Het los maken gaat gepaard met neerslaag van kalk op bladeren. Baardalgen en Penseelalgen zijn gek op die kalk. Ondanks de toevoeging van CO2 ontstaat er toch een te kort. Het water zachter maken is dan de oplossing. Dit kan met Osmosewater, regenwater  of een waterontharder. De tijdelijke hardheid voor een plantenaquarium zit tussen de 3 en de 6 KH Ideaal = KH5  de GH totale hardheid rond de 8

 

 

CO.2 toevoegen

Belangrijk bij het injecteren van CO2 in een beplante aquarium, is om te weten hoeveel CO2 er nu ook daadwerkelijk oplost.  Te veel CO.2 is verspilling maar je speelt dan ook met de levens van de vissen en/of lagere diersoorten zoals bijvoorbeeld garnalen. Maar hoe bepaal je nu wat de juiste hoeveelheid CO2 is die je moet toevoegen? Simpel licht is bepalend of een aquarium voldoende heeft aan 5 ppm terwijl andere aquaria 20 ppm nog steeds onvoldoende CO.2 voor handen is.

Simpel en stabiel CO2 toevoegen voor een optimale plantengroei?

Bestel dan vandaag nog onze voordelige co2 set met 25% korting
 

Je betaald voor de voordelige complete 500 gramset slechts 145 euro

Een handig controle middel is de CO2 drop checker ( CO2 continutest).
Deze geeft doormiddel van kleur weer hoeveel CO2 in het water is opgelost.
Geel = te veel
Blauw = te weinig
Groen= goed
Licht groen = ideaal

 

CO.2 is meer dan een voedingselement het heeft namelijk ook invloed op de Ph. Bij te weinig Co.2 loopt de Ph snel op en door de hoge Ph zijn andere voedingselementen minder goed opneembaar en boven de 8.0 Ph stagneert de groei. Zodra het assimilatieproces stagneert gaat de plant het halffabrikaat in de vorm van suikers lozen. Dit wordt lekken genoemd en is het startsein voor algen om te voorschijn te komen. De beste remedie hiertegen bestaat daarom uit een stabiele co.2 toevoer en voldoende beschikbaarheid van alle meststoffen.

Waarom kunnen planten toch goed groeien bij een 5 ppm CO.2. Naast het feit dat er een matige belichting is, is er ook de ontwikkeling van een enzym waardoor de plant in staat is Koolstof te fixeren. Dit Enzym genaamd Rubisco haalt de CO.2 dan uit de Kh  -HCO.3 , wij kennen dit ook als biogene ontkalking. In bepaalde mate is het geen probleem bij een regelmatige waterwissel wordt de Kh weer aangevuld, echter gebeurd dit niet dan lost de gehele Kh op en ontstaat er een zuurval.
Wij spreken dan van een onstabiele CO.2 en het gevolg daarvan zijn bijna altijd Algen.

Wat is nou het juiste CO.2 niveau

Een regeltje:

Als de PH in het aquarium gestuurd wordt op 6.8 en de Kh op 4 dan is er ca 20 ppm CO.2. aanwezig.

Nu komen er ook andere zure stoffen voor zoals bij voorbeeld in producten als:   Akwadama, turf en elzeproppen als deze worden gebruikt dan hebben deze stoffen invloed op de Ph en Kh. Hierdoor kent deze theorie een invloed die het weer variabel maakt. Door gebruik te maken van een CO.2 continu test is dit te  ondervangen.

Maar ook voedingsstoffen als Fosfaat en Kalium hebben invloed op de beschikbaarheid van koolstof voor de plant. Kalium is van invloed op het openen van o.a de huidmondjes voor de opname van voedingselementen. Fosfaat bij het transport van voedinsgelementen.
Het kijken naar de planten is een goede methode om te zien of deze voldoende CO.2 krijgen.
Tja en dat is toch een beetje ervaring krijgen en leren.
 

Vergeet niet jouw fles Groeipower alles in 1 aquariumplanten voedingte bestellen, zodat je de planten alles geeft wat ze nodig hebben.
Bestel hier

CO2 reactor

Om Co.2 efficiënt op te lossen is een goede Diffusor of Co.2 reactor onmisbaar.

 


 

CO2 diffusor


Je kunt CO2 ook toevoegen met een CO2 atomizer. Werking is een beetje vergelijkbaar met een diffusor. Alleen zit de CO2 Atomizer tussen de slang die het water weer terug brengt naar het aquariumwater. De CO2 wordt minder efficiënt opgelost dan met een Diffusor of een reactor. Wel heeft een atomizer als voordeel dat deze niet te groot is en goed weggewerkt kan worden.

Min punt is dat je toch eens in de 2 maanden het steentje moet schoonmaken en dus tussen de slang uit moet halen. Dit omdat het steentje net als de diffusor dicht slipt.

Belangrijk om een diffusor of Atomizer goed te laten werken is een goede drukregelaar waar je een behoorlijke werkdruk mee kan opschroeven. Ze functioneren pas goed vanaf een werkdruk van 1,5 bar.
De Atomzer is verkrijgbaar voor verschillende slang diktes dus let bij het bestellen wel goed op dat je de juiste kiest. De Diffusor heb je in een kleine en een grotere uitvoering, past op een 6 mm CO2 slang en plaats je direct in het aquarium.

De steentjes waar de CO2 door heen gedrukt wordt,  is een membraam waardoor een hele fijne nevel ontstaat.

Welke systemen zijn er om CO.2 toe te voegen:
 

 1. Bio.CO.2
 2. Gasflessysteem
 3. Carboplus
 4. Easycarbo

1. BIO.CO.2

BIO.CO.2 is populair, kost relatief weinig en makkelijk te maken. Een heel verschil in prijs met het gasflessysteem. Het heeft ook nadelen: een korte werking ca 14 dagen, bij een groter aquarium en hoge Kh moet er een grotere hoeveelheid toegepast worden.  Doormiddel van een diffusor is het wel goed op te lossen.

Neem een spafles van 1½ liter (gistfles) boor een 4 mm gat in de dop. Neem een luchtslang 6 mm knip deze schuin af. Deze trek je ca 2 cm van de bovenkant van de dop door de dop heen. Dit gaat het makkelijkst met een klein tangetje. Deze luchtslang gaat naar een  ½ liter fles ( de wasfles)in deze fles worden twee gaatjes van 4 mm geboord. De luchtslang wederom schuin afknippen en door de dop trekken. De luchtslang van de gistfles loopt door tot aan de bodem van de wasfles! De tweede slang gaat 2 cm van bovenaf door de dop.  Deze slang gaat naar het aquarium aan het eind van de slang kan er een luchtsteen bevestigt worden. Een andere methode werkt doormiddel van diffusie.  Maak met een klein bakje van ca 1% van de wateroppervlakte maak je een simpele diffusor. Deze bevestig je bij de stroming van het filter hierdoor lost het CO.2 goed op. Met een h profiel kun je het bakje simpel op een glasstrip schuiven.
Met een kunststof bout, moer en buisje kan je het bakje mee laten bewegen met de oppervlakte en houd je deze op zijn plaats.

Voor een aquarium met 100 liter inhoud en een Kh van 4 gebruik ik het volgende recept:
In de gistfles gaat ca 200 gram suiker en 1,5 gram gist. Bij de start is het verstandig om de Ph dagelijks even te checken.
 

 • De gistfles vul je af met water tot 80% van de inhoud van de fles.
 • De wasfles vul je met schoon water af tot 80% van de inhoud van de fles

Omdat BIO.CO.2 een piek kent in de eerste dagen en dan de opbrengst afbouwt tot 10% na 14 tot 21 dagen. Bij Aquaria welke sterk belicht is: 60x30x30 cm belicht met 2x T8 18 watt. graag met 2 gistflessen één voor de even week en één voor de oneven week.

2. Gasfles systeem

Een duurdere methode is het druksysteem: Een CO.2 gevulde gasfles voorzien van een drukregelaar. De CO.2 gaat door een slang naar een reactor of diffusor waar het oplost. Bij een diffusor gebeurd dit altijd intern dus in het aquarium. Bij een reactor kan dit zowel intern als extern. Een externe reactor kent de beste oplossing van CO.2.

Dit systeem werkt goed, omdat er een constante druk is en daarmee de ppm goed kan aansturen.
Het systeem is stabieler en een fles gaat langer mee. De duur dat het meegaat is afhankelijk van het verbruik en de inhoud van de gasfles.
Doormiddel van een magneetklep kun je de toevoer van CO.2 onderbreken. Als de stroom wordt onderbroken sluit de klep. Dit kun je bijvoorbeeld koppelen aan de tijdschakelaar van de verlichting. Dit noemen wij semi automatisch aansturen. Door met een Ph computer te werken wordt de CO.2 volledig aangestuurd. Belangrijk is dat de elektrode regelmatig goed geijkt wordt. Een goed systeem kan de Ph aansturen tot 0.05 precies! Afwijkingen komen meestal voort uit gebrek aan controle en onderhoud aan het systeem. Leg hiervoor een agenda/logboek voor aan.
Elektrodes gaan één jaar tot 2 jaar mee en zijn dan meestal aan vervanging toe.

3. Carbo plus

Door middel van elektrolyse wordt water opgesplitst in waterstof en zuurstof.
De waterstof stijgt op en de zuurstof bindt zich met de koolstofplaat.
Waardoor er CO2 ontstaat, en zo voeding voor de planten wordt geproduceerd en de vrije CO.2 de Ph op gewenst niveau houd.

Voordelen :

 • Goedkoop in aanschaf ten aanzien van een gasfles
 • Goedkoper in gebruik
 • Makkelijk te bedienen

Nadelen :

 • Techniek zoals Koolstofplaat is zichtbaar in het aquarium
 • Kalk aanslag op de klem en koolstofplaat
 • Regelmatig meten van de Ph en Kh
 • Bij matig dan wel geen waterverversing loopt de Kh terug naar 0
  Dit is zichtbaar als witte waas in het water.

Conclusie :

Mooie goedkope oplossing voor aquaria tot 500 liter

4. EasyCarbo van Easy-Life

Koolstofvoeding voor de planten.

Het effect van EasyCarbo op plantengroei en algen
Krachtige en efficiënte koolstofvoeding in vloeibare vorm voor aquariumplanten. Geen invloed op de Ph.

Een tekort aan koolstof leidt zonder meer tot stilstaande plantengroei met als gevolg dat planten niet meer concurreren met algen om voedingsstoffen. Duurt dit tekort te lang, dan zullen de planten suikers en andere voedingsstoffen gaan lekken die aantrekkelijk zijn voor algen met als gevolg bealgde en slecht uitziende bladeren.

Na circa 2 weken zullen planten duidelijk beter gaan groeien en er beter gaan uitzien. Met name moerasachtige planten ( Cryptocoryne sp. / Echonodorus sp. etc.) zullen er duidelijk voller en groener uitzien.

Algen krijgen het heel moeilijk door de verbeterde concurrentie. In de meeste gevallen zullen algen verdwijnen. De hardnekkige en besmettelijke rode algsoorten als Baardalgen zullen  na een paar weken het onderspit gaan delven en gaan verdwijnen.

Dosering & Gebruik
Afhankelijk van de plantenbezetting is de dosering EasyCarbo :

1 ml per 50 liter dagelijks tot maximaal 2 ml per 50 liter dagelijks

Bij twijfel : Indien u twijfelt over de plantenbezetting, start de eerste 2 weken met een halve minimale dosering per dag om de planten te laten wennen. De dosering wordt dan : 1 ml per 100 liter per dag.

Gevoeligheid planten
Sommige plantensoorten zoals Vallisneria, Blixia of waterpest, kunnen gevoelig reageren op EasyCarbo. Zeker bij zacht water Kh 2 a 3. Pas dan de dosering aan (1/2 dosering) en doseer om de andere dag.

Gebruik van EasyCarbo bij CO2-gasbemesting
EasyCarbo kan zonder problemen gebruikt met of zonder CO2-bemesting. Sterker nog : planten zullen nog beter groeien bij gebruik van EasyCarbo en CO2 tegelijkertijd. Met name moerasachtige planten zoals Cryptocoryne sp. of Echinodorus sp.zullen duidelijk beter gaan groeien.

 

Hogecapaciteitsdiffusor met rechtstreekse toevoer van CO2. Rechtstreekse toevoer van CO2 via de filteruitlaatslang voor krachtige en mooie aquariumplanten. Deze reactor kunt u tussen het filter en het aquarium plaatsen. Het gaat om de slangmaat 16/22. 
Het systeem drukt het CO2 door een fijn membraan. Er ontstaat hierbij een fijne nevel van CO2 die direct oplost in het water. JBL heeft er een bellenteller en een terugslagklep ingebouwd waardoor het water niet direct terugloopt in de CO2 aansluiting. Ook is direct te zien hoeveel CO2 er naar de diffusor gaat. 
Als na verloop van tijd het membraan niet meer voldoende CO2 doorlaat, is het mogelijk het membraan te wisselen. Hoe vaak u dat moet vervangen, is afhankelijk van de samenstelling van het water, maar wij gaan uit van gemiddeld 1 x per jaar. 
U kunt de reactor eenvoudig tussen de slang hangen. Hij is niet groot en niet zwaar. Standaard zit er een houder bij met zuignappen of u kunt de houder vastschroeven. Ook de schroeven worden standaard meegeleverd. 

Bestel dan vandaag nog onze voordelige co2 set met 25% korting

In onze volgende blog vertellen we je meer over:
Waterplanten of moerasplanten in je aquarium? klik dan hier

Het verschil tussen waterplanten en moerasplanten
 

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel