Hoe je in 90 dagen een succes maakt van jouw aquarium

Vorige Artikel 18 van 64 Volgende

Hoe je in 90 dagen een succes maakt van jouw aquarium

Tips

 • Let op lichtinval vanuit ramen, zorg dat er geen direct zonlicht in het aquarium schijnt.
 • Zorg dat decoratie middelen goed schoon zijn  en dat kienhout vooraf een week tot 2 weken heeft kunnen weken in zout water( 25 mg zeezout per liter). Dit voorkomt vuiligheid in een net opgestart aquarium.
   

Download hier de app van Tropica PLants.

You can download the app to your smartphone or tablet from Google Play or iTunes. Below you can see the content of the app.

Android: https://goo.gl/vi8uPY

iPhone/iPad: https://goo.gl/BKFPGM

Dag 1:


Het opstarten van het aquarium.


Controleer bij het plaatsen of het aquarium geheel waterpas staat.
Plaats de te gebruiken achterwanden en voeg de bodem (eventuele voedingsbodem met daarover heen) een filterzandbodem ( korrel 1 mm) dan wel grind bodem met een korrelstructuur die rond is en ca 2 mm.
Vul het aquarium met water en sluit de techniek aan. Houd natte gedeelte en elektra zoveel mogelijk gescheiden. Plaats een wand contact doos tegen de achterwand van het meubel. Mocht er ooit lekkage zijn dan loopt water er langs en niet er direct in. Werk met geaarde contact dozen.
Instaleer nu eerst alle technieken en controleer of alles goed is aangesloten. Nu het aquarium nog leeg is gaat het achter lang doorvoeren van bij voorbeeld slangen wat gemakkelijker.  Plaats een grote zak in het aquarium, steek hier met een schaar diverse kleine gaatjes in. Vul de zak en het aquarium loopt langzaam vol, zonder dat er vuil opdwarrelt. Knip na het vullen de zak diagonaal door en verwijder deze. Sluit de techniek aan en controleer of alles werk!
Draait de pomp, werk de tijdschakelaar. Stel bij de start de belichtingsduur in op 8 uur per dag. Een richtlijn voor de hoeveelheid licht is 0.5 watt dit mag bij de start gerust iets lager liggen.
Bijvoorbeeld bij een aquarium van 40 cm diepte belichten wij met twee T8 buizen dat is 0.38 watt per bruto liter water. Als het aquarium na 4 weken goed draait zetten wij in de middaguren er 1 buis bij, deze brand 3 tot 4 uur.


Door het toevoegen van CO2 wordt de plantkeuze groter en neemt de kans op succes toe. Koolstof is een belangrijk Macro element en een plant haalt dit uit CO.2. Het is dus belangrijk voedsel en daarnaast stuurt je er de Ph waarden mee aan. Ph is de zuurgraad van het water. Tussen de 6.8 en de 7.4 zijn alle voedsel elementen goed opneembaar voor de planten.
Kijk op onze site voor CO.2 mogelijkheden, komt u er niet uit schroom niet neem gerust contact op.

Snel groeiende planten zorgen voor een goede start en het helpen bij het voorkomen van algen problemen.

In de eerste week starten wij met de Ph rond de 7.2 en deze brengen wij in de loop van de volgende weken langzaam naar de 7.0 en het liefst naar de 6.8.
De eerste week voegen wij nog geen meststof toe, wel starten wij met 1 ml Easycarbo per dag per 50 liter aquariumwater.
Voeg Bacteriën toe doormiddel van EASY-start van Easylife of Bacterial( dit is een gedroogde vorm van nitrificerende bacteriën)

Start met het inrichten van jouw aquarium. Plaats eerst eventueel decoratiestukken als hout en stenen. Hierna plaats je de planten op de twee sterke punten volgens de layout en kun je de overige groepen en straatjes poten.

Starterspakket AquariumplantenVerwijder de steenwol van de wortels onder lauw water en met een oude tandenborstel kun je voorzichtig de restanten verwijderen. Plant planten niet te diep, het kroontje daar waar de bladstengel begint moet boen het zand of grind zitten. Werk met een pincet, zodat je ziet wat je doet.  Indien nodig iets dieper poten om het vervolgens heel voorzicht iets omhoog te trekken zodat het kroontje weer boven het zand/grind uitsteekt.

Dag 5:
Plaats garnalen en ja wel eventueel ook slakken in het aquarium om algen te voorkomen. Het advies is om per 5 liter aquariumwater  1 Amano of vuurgarnaal uit te zetten zij eten de beginnende algjes weg. In onze kweekschuur van aquariumplanten werken wij met levendbarende zoals guppen, PLaty's en Blackmolly's. Als je geen garnalen wilt houden is dit een mogelijkheid om een paar van deze vissen vast uit te zetten. Let op je voert dan de eerste week niet en daarna heel summier. Zij houden zich zelf in het leven met alles wat groeit in het aquarium! Je hoeft niet bang te zijn voor een nitriet piek. Posthoorn slakken zijn goede opruimers en net als levendbarende is hun afval goede plantenmest.

Dag 7:

Ververs 25% van het water. Voeg per 100 liter water 20 ml Groei Power toe of doseer jouw keuze van plantenvoeding

Pak jouw Checklijst en voer controles uit betreft jouw techniek.

 

 • Draait de pomp
 • werkt het CO.2 optimaal.
 • Staat de tijdschakelaar op tijd.
 • Wat is de temperatuur van het aquariumwater.
 • Werkt de verlichting
 • Zitten de eventueel slangaansluitingen nog goed.
 • Voer metingen uit als Ph en Kh noteer deze.
 • Indien u bemest via Retfeld ratio voer dan een nitraat en fosfaat meting uit. noteer de waarden en bereken hoeveel stockoplossing u moet gaan toevoegen
 • Bemest u via Estimate voeg uw stockoplossing toe en noteer dat u dit heeft gedaan.

  uitleg Estimate zie https://www.dha-aquarium.nl/a-46909082/blog/aquariumbemesting-systemen/

  Verwijder alle oude of beschadigde bladeren. Dood plantenmateriaal verhoogt de organische belasting en verhoogd daarmee de kans op algengroei.

 

Het voordeel van het aanleggen van een logboek is dat je later terug kunt zien wat er is gebeurd.

 

Dag 10:

Draaien alle technieken, en observeer jouw aquarium. Groeien jouw planten?
Ontstaat er een aanslag op de ruit.

 

Dag 14:
Ververs het aquarium met 25%.
Voer de handelingen uit zoals omschreven bij dag 7 en als het goed is heb je jouw logboek bij de hand en kun je zo stapsgewijs de taken uitvoeren.

Discipline, reinheid en netjes werken zijn de basis van een goed functionerend geheel.

Moeten er planten gesnoeid gaan worden, haal deze dan uit het aquarium knip de stengelplanten op de juiste lengte. Maak gerust gebruik van een meetlint en plaats de bovenkanten weer terug met een pincet in het aquarium. Met een schaar kun je beschadigde bladeren makkelijk afknippen zonder de plant te verwijderen. Hoe langer de plant rust krijg met de wortels des te beter deze functioneert. Cryptocorine zijn hier een voorbeeld in. Alleen verwijderen als deze na een aantal maanden flink moeten worden uitgedund. 

 

Breng de Ph van 7.2 naar 7.0
Werkt u met Bio.Co.2 voeg dan 0,5 gram meer gist toe, hiermee verhoog u de productie. Check dit goed en werk met een wasfles. Heeft u vragen hierover check onze site of neem contact op.


Dag 17:
 

Een voorlopige check gaat alles goed zo ja dan op naar dag 21.

Mochten er draadalgen gaan ontstaan, je kunt dit herkennen aan de lange dunnen draden. Neem dan een satestokje zet daar een plukje staalwol op en draai de slierten hier omheen. Controleer of je voldoende CO.2 ( Koolstofhuishouding) toevoegd. Verhoog de toevoeging van Easycarbo naar 2 ml per 50 liter aquariumwater.
Twijfel je of houd het aan neem dan contact op om te overleggen.
Goede draadalgeneters zijn: Siamese algeneter (Crossocheilus siamensis) en odessabarbeel (Puntius padamya).

 

Dag 21:
Ververs het aquarium met 25 %.

Hevel licht de bodem af met een hevel klok niet in de bodem drukken maar houd deze 1 cm boven de bodem om stofvuil weg te zuigen. De bodem laten wij verder met rust. Zo kunnen de bacteriën die zo hard nodig zijn zich rustig ontwikkelen.


Indien er geen ongewenste Algengroei is ontstaan kun je langzaam beginnen met het opvoeren van het belichten. Voer het licht op naar 9 uur belichten per dag. 
Vanaf hier kun je per week het licht met 30 minuten opschroeven tot max 12 uur. 
Wil je meer licht sterkte voeg dit dan met een max van 10 tot 15% op per week. Geef jouw planten even de tijd om er aan te wennen. 

 

Voer verder de handelingen uit zoals omschreven bij dag 7 en als het goed is heb je jouw logboek bij de hand en kun je zo stapsgewijs de taken uitvoeren.
Geen logboek beschikbaar meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief wij verzenden dan een aquariumlogboek, welke je zelf in exel kunt aanpassen en bijhouden. 
Inclusief handige calculator als jij met Retfeld of stockoplossingen wilt werken.
Jouw extra bonus 2 e-books welke je kunt downlaoden als je de nieuwsbrief ontvangt. 
1. Handboek aquariumhouden
2. Het geheime recept tegen ALG

Houd je aan de onderhoudsintervallen, het resultaat na 90 dagen moet zijn dat er een prachtig aquarium tot stand is gekomen, waar je echt van geniet. 

 

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel