Aquariumplanten alle informatie en mogelijke oplossingen

Vorige Artikel 3 van 58 Volgende

Aquariumplanten alle informatie en mogelijke oplossingen

Raadgever voor de mooiste aquariumplanten.

Diverse soorten voor een vaste lage prijs € 1,99

Iedere liefhebber is ergens begonnen. Hoe fascinerend is het beleven van de natuur onderwater wel niet. Mijn begin was er een van vallen en opstaan en leren van dat wat er fout ging.
Plezier werd soms hard verstoord door bijvoorbeeld weer een algenplaag, het niet snappen waarom dat plantje niet wilde groeien, maar uiteindelijk slaagde ik er in om mijn aquariumplanten te laten groeien.

Toen dat lukte ik ging echt de natuur onderwater beleven.

Bijvoorbeeld deze rotsformatie van bontzandsteen die domineert. Niet eens zo ver van huis vandaan namelijk Pfalzer Wald in Duistland. Daar zijn beken met deze steensoort begroeit met prachtige velden van Callitriche palustris. Zowel onderwater als ook bovenwater.

Palustris betekent het moeras bewonend. Callitriche palustris is een onderwaterplant, afkomstig uit gehele wereld en ook inheems, met een waterzuiverend vermogen. Dit is een plant met deels ondergedoken en deels op het water drijvende bladeren. Wat je in dit natuur gebied ziet is helder water en hele velden van deze rotsen onderwater begroeit met Sterrekroos.Hier heb je gelijk een belangrijke eigenschap van onze aquariumplanten. Ik heb het dan over zowel de echte waterplanten als ook de snelle groeiers. Zij regenereren het aquariumwater.

Kijken wij goed rond in de natuur dan komen wij naast inspirerende beelden van gebieden ook factoren tegen die van invloed zijn op de groei van onze aquariumplanten. Want om gebruik te maken van deze belangrijke eigenschap van deze planten, moeten ze natuurlijk wel groeien.
 

 


Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Zo speelt licht voor aquariumplanten een belangrijke rol. Deze is zowel van invloed bij het kweken aquariumplanten, als na de aankoop waarna ze belanden in ons aquarium.

Zo wordt er in de tropen gewerkt beschaduwde kasten terwijl hier in Europa er kunstmatig verlicht moet worden.  
In ons aquarium hebben wij een meer dan ruime keuze uit verlichting, waardoor wij door de bomen het bos niet meer zien.

Enkele regels op een rijtje:
( verderop meer uitleg over licht in de groeidriehoek)

Lichtsterkte voor tl tussen de 10.000 en 15.000 lumen de M2
Lichtduur bij de start 6 uur opbouwend tot max 10 a 12 uur.
Hierbij is een opbouw van lichtsterkte bepalend. Dimmers bieden hier een uitkomst.
Kleurtemperatuur (Kelvin) tussen de 3.500 en de 7.500.
3.500 warm en bevat veel roodlicht. 7.500 is kouder en bevat veel blauwlicht.Bij LED verlichting is er 1 verschil en dat is de lichtsterkte. Deze mag tussen de 5.000 lumen en de 7.500 lumen zijn. Dit licht is efficiënter komt ook dieper in het aquariumwater. 

Laten wij eens kijken naar de onderverdeling van soort planten die beschikbaar zijn voor ons aquarium. Wat je moet weten om ze te verwerken (poten)in je aquarium, voor een ideale start.

Onderverdeling:

 

 • Stengelplanten
 • Rozet
 • Uitlopers
 • Wortelstok
 • Knol
 • Bollen
 • Mos
 • Drijvers

 

Aquariumplanten kopen natuurlijk DHA-Aquarium.

Stengelplant.
Hygrophila corombosaAls wij een groep of straatje opzetten in ons aquarium gebruiken wij in het midden en achter vaak stengelplanten. Bekende soorten welke veelvuldig gebruikt worden zijn te vinden in de geslachten Ludwiga, Hygrophila, Althernanthera. Je kan door de verschillende bladvormen en kleuren, je aquarium laten spreken, esthetisch laten schitteren en toch een harmonisch geheel mee creëren.  

 

Hoe je deze het beste kunt poten. Verwijder het loodje, steenwol of gel. Trek voorzichtig de planten stengels los van elkaar.

 

 

 

 


Waarom het belangrijk is om de onderste 5 cm van de stengel het blad te verwijderen?
Wel, blad welke in de bodem komt, krijgt geen licht en heeft hierdoor geen nut meer voor de plant. Het blad komt hierdoor in de fase dat het gaat rotten en dit wordt een belasting in het aquarium, welke wij op deze wijze kunnen voorkomen.


Vervolgens pak je de stengel met een pincet op en druk je deze ca 5 cm in de  bodem. Door te werken met een pincet kun je goed zien wat je doet door je voorruit. Je verlengt als het ware je arm.

Door de stengels goed uit elkaar te zetten, ter breedte van het blad voorkom je dat bladeren elkaar verdringen om ieder spoortje licht op te vangen.
Deze manier van werken zorgt dat licht ook de onderste bladeren kan bereiken.

Een trucje als je een wat hoger aquarium heb: plaats stelen met een lange kale stengel achteraan en plaats daar een iets kortere voor. Zo bouw je trapsgewijs een groep die een schitterende blikvanger wordt in het aquarium. Waarvan een bezoeker echt niet door heeft dat achteraan een stengel staat die voor de helft kaal is.

Eenmaal aangeslagen kun je de stengelplanten op 2 manieren verzorgen, namelijk;

Geheel uit het aquarium halen en ze op lengte knippen.
Afhankelijk van de hoogte van het aquarium en de plaats waar ze staan bepaal je de hoogte en tel je de 5 cm daar bij op, die in de bodem komt.

Dus stel ik wil ze op 25 cm hoogte hebben dan is het 25+5=30 cm.
 
Ik leg de stengels met de koppen gelijk en knip deze met de schaar netjes op maat. De onderste 5 cm ontdoe ik weer van de bladeren.
Met de pincet zet ik ze weer terug. Indien nodig kan ik voordat ik ze terug poot hun staanplaats even goed schoonmaken met de bodemhevelaar, zodat de bodem waar ze in komen te staan weer lekker luchtig is.

Bij aquascaping worden deze planten vaak terug geknipt en lopen de ogen in de bladoksels opnieuw uit en vormen zo de nieuwe stengels met jong fris blad.
Deze manier zorgt er voor dat de groep compacter wordt.
De aquasoilbodem wordt zo ook minder in gewroet van verkruimelen van deze bodem beperkt. Het opnieuw uitlopen neemt 1 tot 2 weken in beslag waarna de planten er weer top bij staan.

In de toppen van deze aquariumplanten zit altijd de grootste groeikracht en zijn jong en fris.

Rozetten


Cryptocorynen, Bucephalandra, echinodorus zijn typische rozetplanten.


Bij de nieuwe aanschaf zijn de bladeren vaak bovenwater gegroeid. Onderwater zullen zij dus nieuwe bladeren gaan aanmaken. Met als gevolg dat na 2 weken deze planten vaak minder mooi worden maar je ziet dan al wel nieuwe bladeren die gevormd worden.
Onderhoud is eenvoudig, je verwijdert de oude en slechte bladeren met een schaar. Worden ze te groot dan verwijder je de buitenste bladeren. De plant maakt van binnenuit “het hart van de plant” nieuwe bladeren aan.

Zorg dat je bij het poten de rozet “daar waar de bladstengel eindigt en de wortel begint” boven de bodemstaat. Met uitzondering van de aquasoil deze is zo luchtig dat iets dieper poten geen rotting geeft, zoals bij de andere bodemsoorten.

Verwijder altijd het loodje, steenwol of gel. Trek voorzichtig de planten stengels zoals bij de Crypto’s en Bucephalandra  los van elkaar.Uitlopers


Uitlopers zoals bij het geslacht Eleocharis Naaldgras.
Ook hier bij de aanschaf van nieuwe planten het loodje, steenwol of gel verwijderen. Maak toefjes en poot deze een 2 cm uit elkaar. Zijn ze gekweekt op matjes van Cocosvezel dan kun je het materiaal laten zitten. Knip het matje in kleine stukjes en poot deze met een rechte pincet van boven zo in de bodem.
De plant vermeerderd zich doormiddel van uitlopers. Op de wortels die de breedte ingroeien zitten ogen waar nieuwe grassprieten uit tevoorschijn komen.  Deze kun je los knippen of snijden en weer uitpoten.

Het gras kan je gewoon onderhouden door het kort terug te knippen tot 2 cm. Zo dwing je de plant nieuwe sprieten te maken en ontstaan er nieuwe uitlopers. Waardoor er een mooie frisse groene zode ontstaat.

Wortelstok

Wortelstokken: zijn uitlopers die enkel ondergronds scheuten maakt, van waaruit een nieuw plantje zich kan ontwikkelen.
Een wortelstok heeft een gezwollen stuk stengel dit wordt het rizoom genoemd.
Aan het rizoom vormen zich dichte wortels die zich verankeren in de bodem of op een ondergrond zoals steen, hout en achterwand. Op het rizoom ontspruiten de bladeren


Annubia, Javavaren, Bolbitus zijn Rizoomplanten het Rizoom mag je nooit in de bodem stoppen, maar moet juist op de bodem liggen. De kans is anders groot dat het gaat rotten.  Het kan gebeuren dat de plant zich zelf iets in de bodem trekt. Door het rizoom is deze plant uitstekend geschikt om het op hout, steen of wand te bevestigen.
 

Knol

Een plantenknol is bijvoorbeeld Aponogeton, Barclaya, Nymphae. Een plantenknol is vlezig, verdikt plantenorgaan, waarin reservestoffen zijn opgeslagen. In hun natuurlijke biotoop kennen deze een rust en groeifase. Poot ze tot 2/3 in de bodem. De top moet er 1/3 boven staan. Zo voorkom je rotting.
Vallen ze weg niet wanhopen, ze rusten even uit en komen vaak na een paar maanden weer terug met nieuwe frisse bladeren.
Tip bewaar knollen van Aponogeton buiten het aquarium in een apart aquarium met een temp van 16 tot 18 graden. Buiten het aquarium kan ook in vochtig grofzand, koel en donker.

Verzorging wegknippen van oude beschadigde bladeren tot aan de knol.

Bollen
Te vergelijken met een knol, ook hier wordt voedsel in opgeslagen en wordt gekenmerkt door een rustfase. Een Crinum is hier een voorbeeld van.
Je poot de bol tot 2/3 zodat de top 1/3 boven de bodem uitsteekt.
 

Mos

Mossen vormen dikwijls dichte tapijten en kussens. Je kunt mos opbinden met draad of verlijmen met Perfax secondenlijm. Na de verlijming direct 10 tellen koelen. De lijm wordt heet dit is het drogingsproces. Als het te heet wordt verbrand het mos, vandaar het belang dit te koelen.

Trek het mos uit elkaar en maak kleine plukjes die je gebruikt om op te binden of te lijmen. Zo kun je met een kleine portie al een stuk hout of steen bekleden. Met een schaar kun je ze in model knippen als het goed is gaan groeien. Het afgeknipte mos kan weer op dezelfde wijze hergebruikt worden.

Drijfplanten

drijfplantenDrijfplanten hebben een speciaal drijflichaam ontwikkeld waarmee ze op hetw ateroppervlakte blijven drijven. Echhornia pistia, Salvinia en limnobium zijn zeer geschikt om voedingstoffen uit het water te halen.

Groeit het oppervlakte dicht dan schep je het eenvoudig uit met een netje.
Ook Hoornblad of eikenbladvaren zijn prima geschikt om te laten drijven en halen dus veel voedingstoffen uit het water.

 

Je vind een grote verscheidenheid aan aquariumplanten van A tot Z terug in onze webshop.Ik schreef al dat je bij stengels de eerste 5 cm moet vrijmaken van blad om vervolgens de stengel in de bodem te poten.

Maar welke bodem is nu geschikt voor een plantenaquarium?

Een goede bodem stimuleert de wortelontwikkeling van jouw aquariumplanten. Bevat voldoende voeding voor een goede groei. Het stimuleert de biologische activiteit.

Je mag geruststellen dat een voedselrijke bodem essentieel is voor een gezond aquarium.

Bodemsoorten die wij veelvuldig gebruiken bij het inrichten van aquaria en waarvan wij veel plezier in de praktijk beleven zijn:

 A: Grind 2 mm afgerond donker van kleur

B: filterzand 1 mm is er ok nog iets grover en zelfs donkerbruin.

C: Aquasoil een vulkanische klei die zeer voedselrijk is. Je hebt meerdere soorten. Zowel in kleur als soorten die de waterhardheid afbreken en Ph verlagend werken. Erg los waardoor je planten dieper moet poten. Om te voorkomen dat deze weer los komen.

D: Akadama de harde variant is ongelijk van korrel, slipt iets sneller dicht dan aquasoil maar is een goedkoper alternatief. In ons eigen aquarium woelen wij deze eens in de 6 maanden los.
Voorzichtig de spatel er rust in steken en even naar boven de Akadama opwerken. Zo stuift het ook minder. Daarna even de bodem goed afhevelen.

Belangrijk bij alle bodem soorten is dat je geregeld de bodem even met een goede bodemhevel even afgeveld, zo voorkom je dat er te veel organisch materiaal zich kan ophopen.
 


Als een planten groep moet worden gesnoeid en je deze hiervoor moet verwijderen dan is dat een mooi moment, vooral bij de Aquasoil en Akadama deze bodems laat je zo lang mogelijk met rust. Om het verkruimelen van de bodem zo lang mogelijk te voorkomen.


Bij Grind en Filterzand kan je kiezen voor een voedingsbodem, wij kiezen dan die van Dennerle professioneel.
De voeding ligt vast, algen kunnen er niet bij, de planten weten het vlot los te krijgen en nemen het op. Daarnaast zuurt het de bodem licht aan.

Planten vinden het fijn als het rond de wortels iets zuurder is, functioneel voor het opnemen van de voeding. Bacteriën vestigen zich perfect in deze bodem, zodat er een continu voedselaanbod blijft voor de planten.

Want de bodem kan organische afgebroken stoffen weer aan zich binden en zo is de cirkel weer rond en voeding beschikbaar voor de planten.

 

Water is de oorsprong van al het leven.
Aquariumplanten zorgen voor een prachtige decoratie en hebben een biologische functie in ons aquarium.

Toch is dit element het gevoeligste in ons aquarium. Want als zij niet willen groeien, ze happeren. Dan wordt het water onstabiel in het aquarium. Vervuiling neemt toe, zuurstof neemt af. Ze zijn dus een goede indicator of het goed gaat met het aquarium.

Heel belangrijk een goede waterkwaliteit zorgt mede voor gezonde vissen

Door te zorgen dat je de geheimen kent waardoor aquariumplanten groeien opent zich een onderwaterwereld voor jou.

Water in ons aquarium is een druppel vergeleken met de natuur.
Neem bijvoorbeeld behoort tot de familie van de Araceae “Arondskelkplanten) is endemisch en komt in de natuur enkel voor in Borneo. Ze groeien daar in beekjes langs de oever en zitten in stroomversnellingen. Vestigen zich op rotsen en vormen zo hele matten. Door het snel stromende water worden ze continu voorzien van voeding en hun afvalstoffen worden weer snel afgevoerd. De waterstand in de natuur is variabel.

Hier zie je gelijk hoe belangrijk waterbeweging is in jouw aquarium, zeker met dit soort planten. CO2 zorgt voor een groei toename.
Water kent verschillende vormen van hardheid. Hoe harder het water hoe moeilijker planten voeding kunnen opnemen. Daarom is zacht water dan wel middel hard een must.

Komt er hardwater bij jou uit de kraan en/of water welke niet geschikt is voor een gezelschapsaquarium of aquascape.

Hieronder een stukje hoe je dit aanpakt.

Water heeft een groot oplossend vermogen. Weleens een kopje met warm water zitten te bekijken, het theezakje maakt het water langzaam donkerder. De suiker zakt eerst na de bodem en na verloop van tijd lost het op, als je roert gaat het zelfs sneller.
In het aquarium is dit niet anders, wat je toevoegt lost op in het water en kun je vaak alleen met verversen weer verwijderen.
Daarnaast komen in de meesten plaatsen niet direct ideaal kraanwater uit de kraan. Zo heeft Houten heeft bijvoorbeeld een Tijdelijke hardheid van 7 en een Ph van 8 niet echt ideaal voor een plantenbak.

De KH is het getal welke ons iets zegt over de hoeveelheid kalk die aanwezig is in het water. Bij een hoge Kh is er veel kalk en die kalk bind de CO2. Je moet dan heel veel toevoegen, pas als de Kh is uitgebuffert is er vrije CO2 die de Ph laat dalen

Wat is de Kh van jouw leidingwater?

Door het een beetje bij te mengen met regenwater wordt de Kh naar 5 gebracht.
Geen goed helder regenwater tot je beschikking, Osmosewater of een waterfilter bieden de mogelijkheid om jouw water zachter te maken.

Ben je een beetje handig dan bouw je eenvoudig je eigen zachtwater filter.
Je neemt een pvc buis van 60 of 80 mm. Een 50 cm hoog.

Je neemt 1 vaste dop en 1 afschroefdop. Deze verlijm je op de pvc buis. Nu boor je 2 openingen van 21 mm in de onder en bovenkant. Hier lijm je 2 slangpilaren in met een slang aansluiting van 12 mm. Je kunt hier een tuinslang op aansluiten die zo naar de douche aansluiting gezet kan worden met pastukken van Gardena.

Onderin doe je een laagje zeoliet in een netje of pantykoud. Daarboven wat Filterkool.
Vervolgens doe je de speciale hars 1 a 2 liter afhankelijk van de grote van jouw aquarium.
Klein beetje blauwe watten en het systeem is klaar.

Voor een 40 euro heb je jouw eigen systeem gebouwd.
( foto's volgen)

Wil je deze op een standaard maken dat kan simpel met 2 stukjes betonplex die je in een T vorm monteert. De pvc buis bevestig je simpel met klemmen op het staande gedeelte.

Je kunt jouw kraanwater nu eenvoudig voor behandelen met het eigen systeem. Het onthardt het water, maakt ideaal aquariumwater van jouw leidingwater. Het behoud de zouten en mineralen.

Is de hars uitgewerkt dan kun je deze eenvoudig regeneren door een zoutoplossing door de hars te spoelen. Hierdoor laad deze weer op. Let op wel even de zeolith verwijderen bij zout laat deze de geabsorbeerde stoffen weer los.

Nog even uitleg betreft het waarom

Jouw aquariumplanten kunnen namelijk onderwater bij een Kh van 3 tot 5 beter functioneren.
Bij een gasfles dosering van CO2 gebruik ik de waarden van rond de Kh 5 bij Bio CO2 gebruik ik graag Kh 3 a 4 werkt net iets beter om voldoende CO2 beschikbaar te hebben voor de planten.

Door middel van osmotische druk neemt de plant zijn voeding op als het water harder is kost dit meer energie. Maak jij het water zachter voor jouw planten dan wordt je beloond met een betere en gezondere groei.
Planten die beter functioneren produceren zo meer zuurstof en juist dit is zo belangrijk voor een stabiel biologisch evenwicht in het aquarium.

Je weet nu dat Aquariumplanten optimaal groeien in zacht tot middelhard water.

Nu je weet hoe jij een ideale bodem opbouwt, met een goede watersamenstelling en hoe je jou planten goed kunt verzorgen komen wij bij de groeidriehoek.

 1. Licht
 2. CO2
 3. Plantenvoeding

 

De groeidriehoek in jouw aquarium

Een mooi plantenaquarium groeit in populariteit. Om tot een prachtig resultaat te komen is goede bassiskennis een noodzaak. Breng het geleerde in de praktijk en je hebt de sleutel tot succes in je handen.

De Groeidriehoek voor planten bestaat uit Licht, CO2 en aquariumplanten voeding.
Licht staat bovenaan, omdat dit het gaspendaal is en de snelheid van opname en hoeveelheid bepaald van de plantenvoeding en koolstof. Bij meer licht en voldoende CO2 is er meer behoefte aan voeding waardoor planten harder groeien. Bij minder licht is er minder behoefte aan voeding, CO2 en groeien zij minder hard.

De behoefte aan voeding verschilt per plant, echte waterplanten zoals Hoornblad nemen veel meer Nitraat en Fosfaat op dan langzaam groeiende planten. Hier een balans in vinden is de uitdaging. Omdat wij heel veel verschillende soorten in de bak hebben staan, die allemaal hun eigen optimale groeivoorwaarden stellen. Geef je zelf de tijd om kennis over planten op te doen. Wil een bepaalde plant niet ga niet sleutelen maar vervang deze. Soms kan je het ook gewoon niet verklaren.

Alle voedingstoffen zijn essentieel
Planten hebben behoefte aan heel veel verschillende voedings-elementen, een gezonde groei zonder algen is alleen mogelijk als aan alle voorwaarden van De Groei Driehoek wordt voldaan.

Belangrijk is een goed evenwicht tussen fosfaat-nitraat-koolstof dit laatste wordt uit de CO2 gehaald. 1 deel fosfaat tegen 16 delen nitraat en 105 delen koolstof.

Algen en het lekken van suikers
Hapert de groei dan worden processen niet afgemaakt, planten gaan dan suikers lekken. Juist deze suikers activeren Algsporen en Alg. Alg heeft veel minder verschillende voedings-elementen nodig om te groeien. Hier zit dan ook de kracht van De Groei Driehoek een juiste balans geeft Alg geen kans.

De Redfield-ratio leerde ons dat Nitraat en Fosfaat helemaal niet 0 moest zijn in het aquarium. Jarenlang werd aangenomen dat dit moest, maar nieuwe inzichten in 2004 leerde ons dat de CNP Koolstof-Nitraat-Fosfaat in deze ratio 105:16:1 ideaal was om Alg te voorkomen. Te veel fosfaat leidt tot Alg. Fosfaat in het aquarium geld 0.5 tot 2.0. Staat dit niet in verhouding met Nitraat en koolstof dan heb je dus een grotere kans op Alg.

Met het voeren van de vissen kun je sturen op Nitraat en Fosfaat. Maar met veel planten en een behoorlijke belichting heb je toch heel snel een tekort.
Met Kalium-Nitraat en Kalium-Fosfaat bemestingspoeders kun je je eigen stockoplossingen maken om zo deze waarden goed te sturen. Dit doe je door goed te meten en de waarden in een Redfeld calculator te stoppen. Hierdoor weet je hoeveel water je moet verversen en hoeveel stockoplossing je moet toevoegen.


Aquariumplanten voeding Groei Driehoek

Waarom is aquariumplanten voeding zo belangrijk voor aquariumplanten?
Aquariumplanten hebben voor een gezond en prachtig groei voedingstoffen nodig.

 1. Kan het bemesten van het aquarium ook eenvoudiger?
  Ja dat kan en dat is de reden geweest waarom de Groeipower is ontwikkeld. Want met 10 bakken, testen, invoeren, ect werd dat best omslachtig. Dan heb ik het nog niet over het feit, dat wij toen werkte met 6 aparte flessen voedingstoffen. Ik werk nu gewoon met 1 fles. Waar alle aquariumplantenvoeding  in de juiste verhouding inzit. Met de doseerkamer op de fles is het eenvoudig om de juiste dosering te gaven.

  Koolstof/CO2
  ( Zie ook onze blog  wat-bijna-niemand-weet-over-co2/)
 2. Koolstof is een macro-element.
  Nu wordt Koolstof in de vorm van CO2 op een hoek geplaats en plantenvoeding op de andere hoek.
  Waarom? Als je een aquariumplant droogt dan bestaat deze droge stof uit 50 tot 60% gedroogde koolstof.
  Je ziet nu gelijk hoe belangrijk die koolstof dus is in de vorm van CO2.

  Te weinig CO2 dan hapert het productieproces(assimilatie) duurt dit te lang dan stagneert de groei en lozen de planten hun halffabricaat, De Suikers.
  Suikers is de energie voor de plant om aan de groei te werken.

  Je CO2 lowbudget toevoegen, zie onze blog. Heb je wat meer budget dan kan je starten met een CO2 gasfles systeem. Zie bijvoorbeeld ons filmpje op Facebook: https://www.facebook.com/dhaaquarium/videos/567611616952389/

  Licht bepaalt de vraag naar plantenvoeding

  Bij de nieuwe generatie LED verlichting is de vraag doro planten naar CO2 enkel toegenomen. CO2 verbetert de planten groei tot wel 4 X,  planten worden gezondereen en mooier. Vandaar dat de meesten liefhebbers CO2 toevoegen doormiddel van een gasfles systeem.


  Voordelig CO2 toevoegen kan met onze complete sets vanaf 145 euro

 

 1. De vloeibare vorm als Easycarbo heeft geen invloed op de Ph. CO2 heeft dit wel. Als er voldoende CO2 vrij is daalt de Ph. Hiermee kunnen wij de Ph sturen.
  Waarom is dit belangrijk? Alle voedingselementen zijn tussen de 6.8 en de 7.4 goed opneembaar voor de plant. Een plant hoeft veel minder energie in opname van plantenvoeding te steken.

  De hoeveelheid licht is bepalend voor de opname snelheid. Veel licht hoge opname plantenvoeding.
  Minder licht is de opname aan plantenvoeding lager.
  Planten kunnen voeding vooraf bufferen en in een aanatl uren 3 a 4 in hoog tempo voeding opnemen, maar blijft de licht sterkte langer hoog dan ontstaan er toch te korten. Vandaar dat een opbouw naar de piek en een afbouw essentieel is. 

  Kijk altijd goed naar je planten zij vertellen hoe het er echt voor staat in het aqaquarium.

  Heb je te korten in jouw bak dan kan sturen met je verlichting een stap zijn in de goede richting.
  Je kunt dan denken aan de tijdsduur van belichten tussen de 8 en 12 uur.
  Als ook de lichtsterkte. Beschik je over een dimmer dan kan 10 tot 15% minder licht een verschil uitmaken om de oorzaak weg te nemen.
  Wist je dat planten zelf aangeven als zij voldoende licht hebben ontvangen op de dag?
  Zij plaatsen hun blad of kransen dan omhoog zodat deze minder licht ontvangen.

  Het te veel blazen van je planten (assimileren)planten geven dan zichtbaar heel veel zuurstof belletjes. Dit is niet goed en een teken van te veel licht en/of CO2 op de bak staat. De plant kan het overschot niet meer goed lozen en als de spanning toeneemt knappen er cellen. Uit geknapte cellen stromen er suikers mee naar buiten.

  Mocht jij na deze lap tekst vragen hebben schroom niet mail ons gerust.
  Uiteraard mag je ook je eigen ervaring delen. Delen van kennis om samen verder te komen in onze liefhebberij dat is waar wij voor gaan.

  info@dha-aquarium.nl
  Berichtje via onze Facebookpagina

 

© 2015 - 2020 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.