Breng meer diepte in je aquarium met aquascaping

Vorige Artikel 35 van 68 Volgende

Breng meer diepte in je aquarium met aquascaping

Breng meer diepte in je aquarium met aquascaping

 

Meer diepte in je aquarium aanbrengen doe je met aquascaping. Je kunt er een compleet miniatuurlandschap van maken, waar geen einde aan lijkt te komen. Geïnspireerd op de natuur, boven of onder water. Een prachtig bos, ruig rotslandschap of rustgevende tuin kan je nabootsen in je aquarium. Door hier diepte in aan te brengen wordt het net echt. Deze dieptewerking is op verschillende manieren te bereiken.

De illusie van diepte aanbrengen in je aquarium zorgt voor een realistisch geheel.
De foto is van een miniratuur landschap met kleine rotsen en een geschilderde achterwand.

 

Met aquascaping creëer je een landschap in je aquarium waar je uren naar kunt staren. Vooral als er een mooi diepte effect in zit wordt je als het ware in het landschap gezogen. Wil jij ook een prachtig, rustgevend landschap maken in je aquarium? Volg dan deze aquascaping stappen, voor meer diepte in je aquarium.

 

 

Stap 1 Diepte aanbrengen met je achterwand

 

Bij aquascaping wordt nauwelijks gebruik gemaakt van achterwanden. Wil je graag diepte aanbrengen en wel iets met je achterwand doen? Maak dan je achterwand zwart. Dit geeft heel veel diepte. Met schoolborden verf kun je dit simpel en voordelig buitenaf aanbrengen.
Bespaar je ook nog ruimte in het aquarium en alles is goed schoon te houden.

 

Hier hebben wij voor de foto de achterwand donker gemaakt met een stuk zwart karton.
Dit is normaal een doorkijk aquarium.

 

Een andere oplossing is een 3D foto gebruiken als achterwand. Natuurlijk moet deze foto het beeld welke jij wil maken van jouw aquascape versterken. De truc zit hem dat je achterin laag blijft maar de zijkanten achter tot bovenin aankleed. Hierdoor is de silicone glas verlijming niet meer zichtbaar. Je vissen verraden de aanwezigheid van de foto, want zij kunnen die diepte niet inzwemmen.

 

De 3D achterwanden die leverbaar zijn nemen erg veel ruimte in. Zeker in kleine bakken is dit niet realistisch. Ondanks de diepte die je hiermee toe kunt voegen kan je beter kiezen voor een zwarte achtergrond en je richten op het aquascapen van de rest van je aquarium.

 

 

Stap 2: Diepte aanbrengen in je aquascape met je bodem

 

Begin met het plaatsen van de stenen. De grootste steen voor want weet je nog alles wat dichtbij staat lijkt groot en veraf juist klein. Gaten tussen de stenen kan je afdichten met zwart platstrip of repen zwarte Japanse mat. Hiermee voorkom je dat de aquasoil er tussenuit loopt.

Bij het gebruik van twee soorten bodemmateriaal, meestal aquasoil en filterzand kun je een extra dimensie toevoegen. Leg je de stenen in dat geval gelijk zo dat die Y-vorm ontstaat, met de smalle kant naar achteren en de brede kant voor dan creëer je een optisch diepte effect.

 

Door het goed aanbrengen van de bodemmaterialen kan je een heel ruimtelijk effect bereiken. Laat bijvoorbeeld het grind op je bodem naar achteren toe hoger oplopen. Het aanbrengen van je bodem is het begin van je aquascaping. Besteed hier voldoende tijd aan en kijk goed wat het materiaal dat je aanbrengt voor effect heeft.

 

Tip!

Natuurlijk wil je jouw zorgvuldig aangebrachte bodem netjes houden. Ga je bodembewoners in je bak zetten, informeer dan vooraf goed of ze ook ‘graven’, het zou zonde zijn als ze jouw bouwwerk binnen no-time ondermijnen.

Ook plantjes die veel wortels vormen helpen je de bodem op zijn plek te houden.

 

 

Diepte aanbrengen met je aquascaping materialen

 

Werk je met stenen en takken in je aquascaping dan ben je al snel geneigd de grote materialen achteraan te plaatsen. Maar daarmee maak je het landschap ‘plat’. Kijk maar eens naar een wijds uitzicht. Huizen en bomen op de voorgrond zijn groot. Hoe verder weg, hoe kleiner alles lijkt te zijn. Doe dit ook in je aquarium, om hetzelfde effect na te bootsen.

 

Plaats daarom de grote stenen en takken op de voorgrond. Hoe verder je naar achteren komt, hoe kleiner de materialen. Dit is een goede techniek om diepte te creëren in je aquascaping.

Deze creatie is van Filippe Oliviera een grootmeester betreft aquascaping.

 

Stap 4 Voorkom symmetrie in je aquarium

 

Door je aquarium niet symmetrisch in te richten wordt het een veel interessanter geheel. Werk je met één hoofditem dan plaats je deze niet midden in je ruimte, maar juist meer naar links of rechts. Ook deze aquascaping techniek zorgt voor meer diepte in je aquarium.

 

De natuur is grillig en niet symmetrisch. Als je dit natuurgetrouw wilt nabootsen, zorg dan bijvoorbeeld voor een oneven aantal stenen. Verdeel deze niet netjes over de bak maar maak gerust groepjes. Besteed veel aandacht aan het plaatsen van de hardscape. Zolang dit niet klopt zal de aquascaping er lang niet zo mooi uitzien.

 

Het indrukwekkendste aan een landschap zijn vaak niet de planten maar de rotsformaties, bergen of grillige vormen in het landschap. Zorg daarom dat deze basis goed is voor je met de beplanting begint.

 

 

Stap 5: Breng diepte aan met aquariumplanten

Vooral wanneer je met veel planten werkt kan je mooi diepte aanbrengen met je aquariumplanten. Denk hierbij aan het tekenen van een weggetje op een vel papier, dat in de verte wegslingert. Dichtbij is de weg breed. Om diepte aan te geven maken we de weg steeds smaller.

 

 

Doe dit ook met de planten in je aquarium. Zet bijvoorbeeld plantjes van één soort bij elkaar. Begin voorin laag en breed en laat ze naar achteren toe steeds smaller weglopen. We noemen dit ook wel ‘een straatje maken’.

Bij aquascaping in de Hollandse bak worden er vaak verschillende plantensoorten door elkaar gebruikt om straatjes te maken. Zorg er altijd voor dat de plantjes niet evenwijdig met de ruit lopen, hierdoor verlies je diepte.

 

Hetzelfde effect als met je aquascaping materialen, zoals stenen en hout, bereik je ook met aquariumplanten . Planten met groot blad gebruik je aan de voorkant. Plantjes met kleiner, fijner blad plaats je meer naar achteren. Zo lijken ze verder weg. 

 

Aandachts punten:

Pas op met felgekleurde planten. Deze trekken meer aandacht. Wanneer je deze achterin zet zullen ze dichterbij lijken door hun kleuren.

 

Pas op met grootbladige planten in een klein aquarium. Het wordt al snel erg vol. Een plant met kleine bladvormen laten een klein aquarium optisch groter lijken.

 

 

Hulp nodig bij je aquascaping?

 

Met deze tips kan jij stap voor stap een prachtig aquascaping landschap maken, met een interessant diepte effect. Heb je vragen over welke materialen er beschikbaar zijn, welke planten je het beste kunt gebruiken of welke bodem je nodig hebt?

Voordelig aquariumplanten kopen..

Wij delen graag onze passie met jou, dus neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.   

 

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel