Hoe vaak maak jij je aquarium filter schoon

Vorige Artikel 38 van 64 Volgende

 Hoe vaak maak jij je aquarium filter schoon

 

Het schoonmaken van het aquarium filter is een punt van twijfel voor veel aquariumliefhebbers. Aan de ene kant hoopt vuil uit het water zich hier op, dat wil je het liefst zo snel mogelijk verwijderen. Aan de andere kant wonen er in een stabiel aquarium miljoenen goede bacteriën in het filter. Deze bacteriën zorgen voor de afbraak van schadelijke stoffen, die wil je niet kwijt.

Het aquarium filter is een belangrijk onderdeel. Het zorgt voor de zuivering van het water en het water in je aquarium blijft in beweging. De weerstand van dichtgeslibd filtermateriaal vermindert de stroming van het water. De bacteriën in het filter helpen de waterkwaliteit optimaal te houden. Om deze goede bacteriën te houden kun je beter het filter niet te vaak schoonmaken.  

 

Onderhoud hoort erbij, als je een aquarium hebt. Zo ook het schoonmaken van het filter. Hoe beter je bak in balans is, hoe minder vaak je schoon hoeft te maken. Te veel schoonmaken verstoort de balans, maar hoe vaak moet je het filter nu echt schoonmaken?

 

 

Hoe bepaal je wanneer het aquarium filter schoongemaakt moet worden

 

Het is lastig te bepalen hoe vaak je het aquarium filter schoon moet maken. Hoe snel je filter vuil wordt is afhankelijk van veel verschillende factoren. Maak je het filter te vaak schoon dan verstoor je de balans in je bak. Wacht je te lang dan kan je aquarium filter dichtslaan. Als het filter eenmaal dichtslaat krijgen de goede bacteriën in het filter geen zuurstof meer, waardoor ze sterven. Deze dode bacteriën worden een bron van ammoniak, en later nitriet, in je aquarium. Een nitrietpiek ligt op de loer.

 

Elk filter en elk aquarium is anders. Het is dus belangrijk dat je inzicht krijgt in hoe snel het filter in jouw aquarium vies wordt. Enkele factoren die van invloed zijn op de vervuiling in je filter zijn:

 • Hoe groot is het filtervolume
 • De vulling in je filter
 • De afmetingen van je aquarium
 • De soort en het aantal vissen
 • Wat en hoe vaak voer je de aquariumbewoners
 • Hoe vaak ververs je het water
 • Maak je de bodem regelmatig schoon
 • Welke en hoeveel planten heb je in je aquarium

 

Tijdens het opstarten van een aquarium vormt zich een ecosysteem. Hierin probeer je een balans te krijgen, want alles is van invloed op elkaar. Het filter in je aquarium maakt het water schoon, maar niet de bak zelf. De rommel die door het filter uit het water wordt gehaald, maakt op dat moment nog steeds deel uit van het ecosysteem in je bak. Je zult zelf de bodem van je bak schoon moeten maken, dit doet het filter niet voor je.

 

 

Verschillende soorten filtermateriaal

 

Het filtermateriaal is van grote invloed op de schoonmaak frequentie.  In grote lijnen zijn er drie soorten filtering:

 • Chemische filtering. Hier hebben we het meestal over actieve koolfilters. Deze filters zijn vooral geschikt om medicijnresten en bijvoorbeeld kleurstoffen uit het water te halen.

Houd deze filters goed in de gaten en laat ze niet langer dan 4 weken zitten. Ze kunnen, in de loop van de tijd, de opgenomen stoffen weer vrijlaten.

 • Mechanische filtering. Mechanische filtering wordt gedaan met materialen zoals watten en sponzen.
 • Biologische filtering. Met biologisch filtermateriaal zorg je dat bacteriën, die helpen bij de afbraak en omzetting van stoffen in je aquarium, goede huisvesting krijgen. Hiervoor worden bijvoorbeeld keramische pijpjes, geëxpandeerd glas, blauwe sponzen, Eheim substrat of Eheim ballen gebruikt. Natuurlijk komen deze bacteriën ook voor in de mechanische filters en in de rest van je aquarium.         

 

De meeste filters zijn een combinatie van mechanisch en biologisch materiaal. De werking van het filter varieert. Als je het filter net hebt schoongemaakt zal de mechanische filtering weer optimaal zijn. Maar de biologische filtering is een stuk minder op dat moment, omdat veel bacteriën tijdens het reinigen verloren zijn gegaan. Uiteraard vullen deze bacteriën zich weer aan. In een gezond aquarium is je bacteriën leger binnen 48 uur weer paraat.

 

Ben je een paar weken verder dan zal de biologische filtering op volle toeren werken. Check altijd of de doorstroming nog goed is. De mechanische filtering kan door vuil verstopt raken. Probeer daarom een goede balans te vinden. Geef het  bacteriebestand de kans om op te bouwen, maar maak het filter op tijd schoon, zodat het niet dichtslaat van het vuil.

Tip: Neem in je checklist op om wekelijks, tijdens het onderhoud, je filter te controleren.
Alleen voorfilters, zoals bij JBL, mag je wekelijks uitspoelen. Maar alleen deze dus!

 

 

Maak je aquarium filter makkelijk schoon

 

Nu je weet dat er zoveel goede bacteriën in je filter zitten, wil je deze niet allemaal verliezen tijdens het schoonmaken. Je gaat je filtermateriaal dus niet schoonmaken in een fris sopje. Maak het jezelf gemakkelijk en spoel je filter het liefst in aquariumwater en anders met lauw stromend water. Gebruik vooral geen heet water, want dan dood je alsnog de bacteriën.

 

Tijdens het schoonmaken zorg je er vooral voor dat het filter zijn werk weer kan doen, dus dat al het vuil eruit gespoeld wordt. Maak het filter niet brandschoon, want dan zijn je kostbare bacteriën ook weg.

 

Het water in Nederland is prima bruikbaar om je filter mee uit te spoelen. In veel andere landen moet je hiermee uitkijken. Daar worden chemicaliën toegevoegd, zoals chloor, om het water veilig en drinkbaar te houden. Deze chemicaliën zijn bedoeld om bacteriën te doden en zullen dus ook de bacteriën in je filter doden. In deze landen kun je oud aquariumwater, dat je tijdens het verversen uit je bak haalt, gebruiken om je filter mee schoon te spoelen.

Het Nederlands drinkwater bevat geen chloor!

 

 

Beste moment om je filter schoon te maken

 

Laat je niet verleiden om, als je de bodem schoon gaat hevelen, ook je filter grondig te reinigen. Dat is een te grote aanslag op het leger van bacteriën in je bak. Zorg dat er zeker een week tussen deze twee onderhoud periodieken zit. De kans op grote schommelingen in de waterkwaliteit wordt dan een stuk kleiner.

 

Je kunt wel het schoonmaken van de pomp samen laten vallen met het reinigen van het filter. Want niet alleen het filter wordt vuil, ook in de rotor van de pomp zal na verloop van tijd vuil ophopen en zich een slijmerige laag vormen. Maak daarom ook geregeld de kop van de pomp schoon.
Er zijn handige borstelsets die in de openingen passen, zodat je het goed schoon kunt maken.   

 

 

Hoe vaak is schoonmaken nodig in jouw aquarium

 

Zoals gezegd is het afhankelijk van je aquarium, hoe vaak je het filter schoon zult moeten maken. Dit moment zul je zelf moeten ontdekken, door je filter goed in de gaten te houden. Na verloop van tijd zul je precies weten wanneer het nodig is.

 

Als richtlijn kun je aanhouden dat, wanneer je elke week tenminste 25% water ververst, je waarschijnlijk elke 8 tot 12 weken je filter en pomp schoon zult moeten maken, afhankelijk van de vervuiling. Een aquarium dat biologisch goed draait, zal langer een schoon filter houden. Vergeet bij externe pompen niet om ook de slangen, bochten en buizen regelmatig schoon te maken.

 

Heb je nog geen idee wanneer je filter aan een schoonmaakbeurt toe is, begin dan na 4 weken met de controle. Trek het filter open en controleer op vervuiling, is onderhoud niet nodig doe dan ook niets. Pas als de stroming afneemt, je stofvuil in het water ziet of je constateert dat bij controle er veel mulm in het filtermateriaal zit, dan ga je over tot schoonmaken. Maar niet brandschoon!

 

Noteer wat je doet en wanneer, zo kun je de periodiek van het schoonmaken in je agenda zetten. Het is handig om terug te kunnen kijken wat je gedaan hebt. Op deze manier zie je precies hoeveel vuil je filter opvangt en wanneer het perfecte schoonmaakmoment is voor jouw aquarium. 
 


Heb je een binnenfilter dan heb ik de gouden tip voor je


Normaal komt er een stoot vuil mee als je het filter weer in werking stelt. Neem een ijsco bakje van een liter, plaats deze bij het filter en doe daar het filtermateriaal in. Zo voorkom je dat vuil in het water lekt.
Neem een slang en zuig de binnenkant schoon tot op de bodem. Op deze manier verwijder je alle mulm en komt het niet mee als je het filter weer in werking zet.

 

Tips voor het goed schoonmaken van je filter of het beste filtermateriaal? Neem gerust contact op, we helpen je graag.

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel