Aquariumplanten kopen of gekocht, met deze tips kan het niet fout gaan

 

Aquariumplanten kopen lijkt eenvoudig. Je zoekt gewoon de leukste plantjes uit, zet ze in je bak en klaar ben je. Helaas zit menig aquariumliefhebber al snel tegen wegkwijnende planten aan te kijken. En tot overmaat van ramp nemen de algen in je bak het in rap tempo over.

 

Waar gaat het fout? Die vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden. De fout zit hem vaak in het willekeurig bij elkaar zetten van aquariumplanten. Als je niet kijkt of deze planten wel bij elkaar passen en nog belangrijker, passen bij de omstandigheden in het aquarium, dan is het vragen om problemen. 

 

Met de juiste kennis kan elke aquariumliefhebber een prachtig aquarium krijgen met goed groeiende planten. Daarvoor zul je de juiste aquariumplanten moeten kopen, deze goed verzorgen en op tijd snoeien. Groeien de planten in je aquarium goed? Dan zul je weinig tot geen last hebben van de nummer één ergernis van aquariumliefhebbers: algen.

 

Ga dus goed van start met je aquarium en koop de juiste aquariumplanten. Een succesvol aquarium begint met de juiste kennis en het voldoen aan de eisen die aquariumplanten stellen. Kennis en aandacht zullen een verbluffend effect hebben in je aquarium.

 

 

Hoe koop je de juiste aquariumplanten?

 

Een gezond aquarium kan niet zonder aquariumplanten. De planten zorgen voor een stabiele balans. Dit evenwicht is nodig om algen geen kans te geven en je aquariumbewoners gezond te houden.

 

In de basis zijn er vier belangrijke punten waar je naar moet kijken, bij het beslissen welke aquariumplanten je gaat kopen. Om een succes te maken van je aquarium heb je goed groeiende planten nodig. Om je planten goed te laten groeien zul je ze optimale omstandigheden moeten bieden in je bak. Daarom is het slim om eerst te kijken welke planten het goed naar hun zin zouden hebben in je aquarium.

 

Hiervoor kijk je naar de volgende punten:

  1. Waterwaarden
  2. Formaat van je aquarium
  3. Bemesting
  4. Verlichting en temperatuur

 

 

1. Welke waterwaarden zijn geschikt voor je aquariumplanten?

 

Aquariumplanten stellen, net als je vissen, eisen aan de waterwaarden. Niet elke plant houdt bijvoorbeeld van zacht water, de meeste groeien liever in zuur water. Meet daarom altijd de zuurgraad of pH waarde van je aquariumwater. Heb je al een beplantingsplan gemaakt? Ga dan voor elke plant na welke eisen ze stellen aan de waterwaarden. Stellen alle door jou gekozen planten wel dezelfde eisen, of wijken deze veel van elkaar af? Als dat zo is, kun je er van tevoren vanuit gaan dat je het niet alle planten naar de zin kunt maken.

 

Stem de keus in planten af op hun eisen en zorg dat ze goed samen kunnen leven. Het belangrijkste is dat ze zich goed voelen bij dezelfde waterwaarden.  

 

 

2. Koop aquariumplanten die passen bij het formaat van je aquarium

 

Als je aquariumplanten gaat kopen zijn ze nog klein, maar dat blijft natuurlijk niet zo. Veel aquariumplanten kunnen met gemak 30 tot 50 centimeter hoog worden. Past dat wel in jouw aquarium? Het mooiste resultaat bereik je als je planten koopt die goed in verhouding zijn met het formaat van je bak.

 

Heb je een klein aquarium, koop dan planten die kleiner blijven en bijvoorbeeld ook een wat kleinere bladvorm hebben. Koop je planten die erg grote bladeren krijgen, dan is je aquarium zo vol.

 

 

3. Koop aquariumplanten met dezelfde bemestingsbehoefte

 

Ook qua bemestingsbehoefte is het belangrijk dat de planten bij elkaar passen. Vaak hebben rode planten veel licht en voedingsstoffen nodig. Terwijl bijvoorbeeld de Javavaren en Vallisneria zo goed als geen CO2 prima vinden.

 

Voorkom dat bepaalde planten uit hun voegen groeien, terwijl anderen staan te verhongeren en koop aquariumplanten die dezelfde bemestingsbehoefte hebben. Het toevoegen van een complete aquariumbemesting en voldoende CO2 zorgt voor prachtige, gezonde aquariumplanten.    

 

 

4. Koop aquariumplanten die van dezelfde verlichtingssterkte en temperatuur houden

 

Net als met bemesting hebben sommige planten veel licht nodig en anderen heel weinig. Te weinig licht zal je planten doen stoppen met groeien. Te veel licht laat je planten uit hun krachten groeien. Snel groeiende planten verbruiken sneller voedingsstoffen, waardoor eerder tekorten kunnen ontstaan.

 

De lichtintensiteit is van grote invloed op de fotosynthese in de plant. Let altijd goed op de werking van je aquariumverlichting. Is deze versleten? Vervang hem op tijd. LED verlichting wordt steeds vaker toegepast in aquaria. Afhankelijk van de aquariumplanten die je gaat kopen is een verlichtingsduur van 8 tot 10 uur optimaal. 

 

Dit geldt ook voor de temperatuur. Afhankelijk van de temperatuur in je aquarium, koop je daar de juiste planten bij. Veel aquariumplanten zijn subtropisch en houden van een temperatuur tussen de 24 en 27 graden. Hoe hoger de temperatuur in je bak, hoe sneller ze zullen groeien en voedingsstoffen verbruiken. Een gemiddelde temperatuur van 25 graden is voor deze planten optimaal. 

 

 

Aquariumplanten kopen voor een complete beplanting

 

Je aquarium kun je verdelen in drie vakken; de achtergrond, het middenveld en de voorgrond. Koop je aquariumplanten zo, dat je voor elk deel voldoende planten hebt. Welke planten hier het beste passen is afhankelijk van het soort plant, de grootte en de inrichting van je aquarium.

 

Voor elk deel van je aquarium zijn er mooie en geschikte aquariumplanten te koop in onze webshop. Maak, voordat je planten gaat kopen, een schets met de indeling die je wilt hebben. Controleer of de planten bij elkaar passen en geschikt zijn voor je aquarium.

 

Vind je het lastig om zelf deze indeling te maken? Wij helpen je hier graag bij. We hebben al een aantal zorgvuldig samengestelde aquariumplanten pakketten in onze webshop. Daarmee koop je in één keer een complete beplanting voor je bak.

 

Heb je bijzondere wensen? Laten we samen een mooie indeling schetsen. We helpen je graag de beste aquariumplanten hierbij te zoeken. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de gekochte planten het goed doen in je bak. Daarom besteden we veel aandacht aan de juiste informatie verschaffen over het gezond houden en laten groeien van je aquariumplanten.

 

Aquariumplanten kopen? Ontdek ons aanbod voordelige aquariumplanten.

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel