Ben je het zat dat je aquariumplanten slecht groeien en algen je bak overnemen?


Los het op met CO2!

 

 

Herken een tekort aan CO2 in je aquarium

 

Als aquariumliefhebber is het soms lastig om te bepalen waarom je planten niet goed willen groeien. Je koopt een aantal leuke, frisse aquariumplantjes voor je bak. Na een middagje poten zak je voldaan in je favoriete stoel om van je werk te genieten. Je bak ziet er prachtig, fris en kleurrijk uit.

 

Maar na een paar weken groeien je planten steeds minder. Sterker nog, ze gaan één voor één dood!

 

Wat als een leuke hobby begon, slaat opeens om in een nachtmerrie wanneer er met het aftakelen van je planten steeds meer algen in je aquarium komen. Wat is hier aan de hand?

 

 • Slecht groeiende planten
 • Misvormde bladeren
 • Bladeren laten los
 • Lange stelen en kleine bladeren
 • De kleur verdwijnt of wordt matter
 • Bladeren vertonen gaten
 • Witte vlekken op de bladeren
 • Nieuwe stekken en bladeren sterven af

 

Zie je een of meerdere van deze punten terugkomen in je aquarium, dan is de kans groot dat er een tekort aan CO2 is. Want zodra er een element in de voeding van je aquariumplanten ontbreekt, stoppen ze met groeien.

 

 

Waarom is CO2 zo belangrijk?

 

CO2 is onmisbaar in je aquarium, koolstof is een voorwaarde voor al het leven in je bak. Een plant bestaat voor ongeveer de helft uit koolstof. Koolstof is dus een belangrijke bouwsteen, die je aquariumplanten alleen uit het water kunnen opnemen door CO2.  

 

Een tekort aan CO2 in je aquarium heeft grote gevolgen. Je hebt geen ingewikkelde meetapparatuur nodig om een tekort te zien. Je planten zullen het je pijnlijk duidelijk maken.

Slecht groeiende planten zullen niet alle beschikbare voeding meer opnemen. Deze voeding komt beschikbaar voor algen, die met minder voeding af kunnen. Langzaam wordt je bak overgenomen door algen.

 

Door te zorgen dat je planten goed groeien, kun je algen in je bak voorkomen. Eigenlijk zorg je ervoor dat je aquariumplanten de natuurlijke concurrent worden van de algen. Want hoe beter je planten groeien, hoe minder kans algen zullen krijgen. 

 

“De combinatie van plantenvoeding en CO2  zorgt voor een optimale en gezonde plantengroei.”

 

Theo Tilstra lid van Aquariumvereniging Harlingen.

Hij heeft het in de vingers en geeft het aquarium al een paar jaar onze aquarium plantenvoeding Groeipwoer met Calcium. Zo komen zijn aquariumplanten niets te kort. Zijn Ph heeft hij gestuurd op 6.8 met een Kh van 5. Hierdoor hebben de planten voldoende CO2. Die CO2 nemen ze op als het licht aangaat. Ze splitsen de CO2 C= koolstof en de O = zuurstof.
Dat laste is heel fijn afvalstoffen worden namelijk zo vastgelegd en bactterien bouwen het daarna weer om tot plantenvoeding.

Daarom zijn snelgroeiers belangrijk in een inrichting. Aquariumplanten die jij koopt zijn meestal bovenwater gekweekt. Onderwater moeten zij anderblad aan gaan maken omdat ze daarmee niet kunnen functioneren. Het is dus normaal dat in week 2 of 3 de schoonheid heel even iets terug loopt, er slechte bladeren verschijnen. Maarhou je de waarden aan zoals Theo en geef je ze goed te eten, dan hebben ze geen honger. Dat doe je met Groeipower. Echte waterplanten en snelgroeiers zorgen dat er in je aquarium snel een optimale natuuromgeving ontstaat.

 

 

Hoe krijg je meer CO2 in je aquarium?

 

Met een CO2 systeem voorzie je jouw aquarium eenvoudig van extra koolstofdioxide. Zo’n systeem bestaat uit een CO2 fles, een drukregelaar, een slang en een CO2 diffusor. Je kunt hier ook nog een CO2 magneetventiel op aansluiten, zodat je de CO2 aanvoer ’s nachts kunt stoppen.

 

Hoe werkt een CO2 systeem?

 

CO2 koop je in flessen, deze staan onder druk. Je kunt kiezen voor een wegwerpfles of een hervulbare fles. Wij raden de laatste aan, omdat deze allemaal werken volgens dezelfde standaard en daardoor makkelijk uit te wisselen zijn. De wegwerp varianten gebruiken verschillende aansluitingen, waardoor niet elke fles op je CO2 systeem past. Plus het is aanzienlijk duurder.

Wij vullen lege CO2 flessen opafspraak. Klaar terwijl je wacht.

 

 

De CO2 drukregelaar zorgt ervoor dat de hoge druk in de fles wordt teruggebracht tot een werkdruk waarmee de CO2 in het aquarium kan worden verspreid. Via een speciale CO2 slang, die bestand is tegen de werkdruk van 1 tot 2 bar, komt de CO2 aan bij de diffusor. De diffusor zorgt ervoor dat de CO2 in hele fijne belletjes wordt toegevoegd aan het aquariumwater. Deze fijne belletjes worden snel opgenomen door het water, zodat je planten er meteen van kunnen profiteren.

 

 

Niet teveel CO2 toevoegen

 

Je planten zullen blij zijn met de toegevoegde CO2, het kan ze niet snel teveel zijn, maar je vissen en andere aquariumbewoners kunnen er minder goed tegen. Dus ga niet al te enthousiast CO2 toevoegen. Het helpt je zeker de algen te verdrijven, maar kan ook je vissen doden.
 

Tip:

Stuur je Ph aan op ca 6.8 met een Kh van ca 5. Dan heb je voldoende mg CO2. De dropchecker kleurt dan licht groen.

 

De juiste instelling van de CO2 toevoer is van verschillende factoren afhankelijk, zoals de hoeveelheid vissen, de hoeveelheid planten en hoe lang je verlichting aan staat. Plantenmassa. Maar ook de sterkte van de stroming bepaalt hoeveel CO2 er aan de oppervlakte verdwijnt. Gelukkig is er een standaard formule om het aantal CO2 bubbels per minuut te berekenen, wij helpen je hier graag bij.

Inhoud aquarium vermenigvuldigen met de Kh waarden delen door 25.
100 liter x 5Kh :25= 20 bellen per minuut. Kleurt de dropchecker niet groen dan zul je langzaam stap voor stap de druppels moeten opvoeren. De dropchecker heeft een paar uur nodig om te verkleuren.

 

Je aquariumplanten verbruiken overdag CO2, maar ’s nachts niet. Het is dus niet nodig om de CO2 toevoer dag en nacht te laten doorlopen. Met een magneetventiel kun je eenvoudig de toevoer ’s nachts onderbreken. Hiermee voorkom je dat het CO2 niveau in het water te hoog oploopt en je bent meteen kostenbesparend bezig.

 

 

Geplaatst door Louis

27-11-2018 | 17.33

Sommige planten groeide wel maar de mooie zoals het lotus blad kwijnde helemaal weg. Op advies van Johan een CO2 installatie geplaatst. Nu na een aantal weken staat het lotus blad er geweldig bij en groeide weer gestaag. Ook de andere planten groeien enorm en moeten nu regelmatig gesnoeid worden. Geweldig deze veranderingen voor je neus te zien gebeuren. Dank nog Johan.

 

 

 

Los algen en groeiproblemen in je aquarium op met CO2

 

Je bent niet de enige die kampt met groeiproblemen bij aquariumplanten. Of algen die hun kans grijpen zodra ze hem zien. Een tekort aan voeding, waaronder koolstof, is hiervan de oorzaak. De waterkwaliteit wordt slechter en daar voelen algen zich prima thuis.

 

CO2 toevoegen helpt je deze problemen te voorkomen.

Geniet van de voordelen van CO2:

 • Een stabiel aquarium
 • Gelijkmatig groeiende planten
 • Sneller groeiende planten
 • Meer en diepere kleur in de bladeren
 • Prachtige bladvorm
 • Minder licht nodig
 • Algen krijgen geen kans meer

 

Geef je planten de stimulans die ze nodig hebben. Je aquariumplanten zullen tot wel 4x beter groeien als je CO2 toevoegt.

 • eplaatst door Astrid van Dijk

  10-01-2021 | 10.16

  Wij zijn gestart met een nieuw aquarium. Kwamen na veel speurwerk op internet (waar je op een gegeven ogenblik door de bomen het bos niet meer ziet ) bij DHA terecht. Stuurde een mailtje hoe wij het beste op konden starten. Kregen snel een mail terug van Johan die heel duidelijk aan ons uitlegde hoe we de opstart het beste konden doen . Echt heel duidelijk super gewoon. We bestelde plantenvoeding en planten voor een behoorlijke kleine prijs . Het zijn echt prachtige planten en groeien nu zo mooi al dankzij het advies van Johan. Wij zij super tevreden over DHA . Dikke pluim van ons 😃

 • Geplaatst door J.Wagenaar

  06-01-2021 | 17.46

  Beste Johan,
  Zo je misschien nog wel weet heb ik jou een paar keer om advies gevraagd omdat het niet goed wilde lukken met mijn bak, planten groeien niet veel diverse soorten alg enz.
  Je raadde mij o.a. aan om groeipower te gaan gebruiken, nu heb ik een heggeschaar nodig en ook geen last van alg meer.
  Dank,
  Grt Joris

 

 

 

CO2 systeem aanschaffen? Koop een complete set

 

Wil je de voordelen van CO2 in je aquarium zelf ervaren? Schaf een complete CO2 set aan via de DHA-Aquarium webshop. In deze CO2 sets zit alles wat je nodig hebt om meteen goed te beginnen. Je profiteert van een voordelige setprijs en weet zeker dat alles op elkaar past en goed is afgestemd. Uiteraard staan wij altijd klaar als je vragen hebt.

Vanaf € 145,- is er al een compleet CO2 systeem beschikbaar voor jouw aquarium. https://www.dha-aquarium.nl/c-3366269/complete-voordelige-co2-systemen/

© 2015 - 2021 DHA-Aquarium | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel